Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

0
18078

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки, призова Радев.

Коментарът си той направи, след като взе участие в официалната церемония по поднасянето на венци и цветя по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Държавният глава обясни, че днешният ден е празник и пожела на всички хора със сини пагони здраве, сили, енергия и вяра за едно по-добро бъдеще на военновъздушните сили (ВВС).

„Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност, те са извор и доказана школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство“, изтъкна Радев, добавяйки, че благодари на всички ветерани.

Припомняме, на 1 октомври бяха отворени офертите за нов изтребител, получени в Министерство на отбраната.

Педложените варианти за закупуването нов изтребител са за F-18 и за F-16 от САЩ. Третото предложение е от Швеция и е за нов самолет „Грипен“. Четвърто предложение е за употребяван изтребител „Юрофайтер“ и то е подадено от Италия.

Тогава започна работа и междуведомствена група, която за срок от 14 дни трябва да направи оценка да предложенията. Срокът е до 19 октомври тази година, но той може да бъде удължен, в случай че се налага получаване на допълнителна информация от държавите, подали оферти.

Oĸoлo 1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук