Руски Ту-142 прелетя на ниска височина над кораби на НАТО

0
1387

Руски самолет Ту-142 за борба с подводници е прелетял на ниска височина над кораби на страни от НАТО, взимащи участие в големите учения на Алианса под наслов „Trident Juncture 2018“, които се провеждат в Норвегия, Швеция и Финландия, съобщават руските медии.

Снимки на самолета „Александър Можайский“, направени от борда на флагманския кораб на Шести флот на САЩ USS Mount Whitney, са публикувани в „Туитър“.

Ту-142 е турбовитлов самолет за борба с подводници, произведен през съветската епоха. В момента се използва от Тихоокеанския и Северния военноморски флот на Русия.

Ученията на НАТО Trident Juncture се провеждат в Норвегия от 25 октомври до 7 ноември. В тях участват около 50 000 войници от 30 страни. Тези маневри са най-големите за последните години близо до границите на Русия, както и най-големите от края на Студената война насам.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ученията не са насочени конкретно срещу която и да е страна, но изпращат сигнал, че „НАТО е готова и способна да защити всички съюзници от всякаква заплаха“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук