СКАНДАЛНА СДЕЛКА! Решение на кмета на Благоевград превръща един от най-хубавите паркове е града в строителна площадка

0
2647
Снимка: focus-radio.net

Парк „Бачиново“ край Благоевград се застроява и губим и малкото зелени площи, които са останали. Кметът Камбитов предлага на общинските съветници в града да дадат картбланш на известен бизнесмен да вдигне хотел край зелената растителност в парка. И това се случва в навечерието на Коледа, когато наистина се случват чудеса и то на евтина цена. Само година преди това обаче кметът прокламираше, че докато той управлява града в парк „Бачиново“ няма да се лее бетон.

За скандалните намерения на благоевградския бизнесмен Иван Давидков – Яйцето да застрои „бижуто“ на града сигнализира общинската съветничка Злата Ризова.

„Коледа е! Някой е слушкал и ще получи подарък! В ролята на Дядо Коледа – Атанас Станкев Камбитов, в ролята на джуджетата – послушните съветници от Общински съвет Благоевград! 47200 лева за 411 кв.м. в парк “Бачиново”! 114лева на кв.м.! ХО-ХО ХО“, написа тя на страницата си в социалната мрежа и за доказателство приложи скица на поземления имот и предложението на кмета,адресирано до общинските съветници.

От документите става ясно, че кметът внася предложение  за прекратяване на съсобственост на поземления имот, който се намира в парк“ Бачиново“.

В предложението се цитира молба от 04.07.2018 от „МЕТАЛКОМ ИНВЕСТ“ ЕООД с управител Иван Ангелов Давидков, за прекратяване на съсобственост, съгласно ПУП-ПРЗ одобрен със заповед № 1198/08.07.2015г.

Кметът предлага  Общински съвет – Благоевград да даде съгласие да се прекрати съсобствеността чрез продажба. В предложението се посочва, че пазарната стойност на имота е 47 200 лв. без ДДС.

Паметливи благоевградчани знаят, че преди години Яйцето е купил от РПК сградата, където се помещаваше известното заведение Гъбата. След това Община Благоевград му продава прилежащия терен към сградата, което е право на всеки собственик.

През 2013 година общината прави служебен ПУП, който включва освен „Гъбата“ около 581 кв, това е отпред терасата на заведението и отстрани, там където са масите и назад.

Собствеността на Иван Давидков е 114 кв.м, а общината притежава 412кв.м.

Сега бизнесменът  иска прекратяване на съсобственост, като изкупи 412 кв.м. за сумата 47 200 без ДДС или 114 лв. на квадрат. Според запознати цената е твърде ниска и я опреличават като смешна.

През 2015 година общинските съветници са упълномощили кмета да одобри ПУП-а за Бачиново. И той го е одобрил, като е вкарал общината в съсобственост със Яйцето. Така на практика Общината влиза в съсобственост с Иван Давидков при неравни квоти. Общинската квота е три пъти по-голяма от неговата. И за това преди три години са гласували с „да“ 22-ма общински съветници. Припомняме, че преди време когато инвеститори искаха да застрояват кортовете, Камбитов гръмко заяви: докато аз съм кмет, на парк Бачиново няма да се строи. Сега явно вече мисли друго. Защо си промени мнението? Заради своя приятел или може би знае,че няма да е кмет повече.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук