Светла Несторова: Криминални схеми изкривяват плащанията на обезщетенията

0
22025

„Има криминални схеми, които изкривяват плащанията на обезщетенията.“ Това заяви пред bTV Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Тя е категорична, че човешкият живот няма цена и няма как да се остойностява нещо, което няма стойност.

Според нея трябва да се плащат реални обезщетения, но за целта е необходимо да се изгради сериозна методика на изчисления.

„Не искаме лимит на обезщетенията по „Гражданска отговорност“, искаме лимит на един единствен компонент по тях – обезщетението за болка и страдание“, изтъкна Несторова.

Несторова подчерта, че трябва да се дойде един момент, в който да се дава реална икономическа оценка за случилото. 

По думите ѝ в България почти не се завеждат искове за щети. Председателят на застрахоателите разясни, че практиките показват, че се прибират по 80-90% от обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти и се работи се със служители на МВР.

„Не може близките на пострадалите да научават по-късно от адвокатите“, допълни Несторова.

Несторова обясни, че когато си отиде един човек и той има деца, то обезщетението е по-голямо, отколкото на този, който има само партньор.

„У нас са ниски икономическите щети и нереално високите болки в страданията“, допълни тя.

Припомняме, че вчера, 5 ноември, на пресконференция Асоциацията на застрахователите заявиха, че искат ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените суми.

Менда Стоянова беше единствената, която имаше смелостта да внесе промените в Застрахователния кодекс.

От Асоциацията на застрахователите обявиха, че ако не се направят законови промени, които да ограничат размера на изплащаните обезщетение, то“Гражданската отговорност“ трябва да стане 1000 лв.

В неделя премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените между първо и второ четене в парламента на промените в Застрахователния кодекс.

Причината е, че след приемането на документа на първо четене, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени, с които се лимитират обезщетенията за роднините и близките на загинали в катастрофи.

Мотивът на застрахователите да искат лимит на обезщетенията е, че броят на претенциите е плашещ и има твърде много злоупотреби в сектора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук