Спор с микрофона: Стига с тия „протести в цялата страна“

0
3553

Пак сядам пред телевизора и пак ме връхлитат новините, че има „протести в цялата страна“. Не се казва за какво, просто протести. Но внушението си е същото като преди седмица, или две…Трябва да има телевизионен драматизъм. Нещо катастрофично става в държавата.

Извинявате, колеги, ама можете ли с чиста съвест да се подпишете под излъченото изречение: „Протести в цялата страна“?

Защото в същото време ни показвате два-три обекта с протести от по 20-30 души и синхрон: „Ние може да сме 20 души тук, но колко има пред телевизорите…“

Протестите затихнаха, но продължават да се обявяват от най-влиятелните ни медии като нещо мащабно в цялата страна. Но дори и в пика нямаше „протести в цялата страна“, а по 20-50 или дори 200 души които свикнаха да гледат на тях като на протест.

Когато протестирахме през 2013 година срещу Пеевски и после срещу абсолютно неадекватното управление на БСП/ДПС и Орешарски, не се ли яви един контрапротест пред президентството, воден от Мишо Шамара? /Той първо беше пред НДК/.

Какво стана тогава ли? Ами медиите взеха да отразяват 70-80- души като време колкото и 10-хилядните протести, само някой да не каже, че са дискриминирани.

Сега, от месеци, да не кажа години, понеже няма контрапротести, всичко се запълва с някаква абсолютна маргиналия. Камери, репортери и телевизия, за да предадат на обществото, че има протести, виждат се една шепа хора, а протести всъщност няма. Така и днес. Е добре де, за какво правите тогава обект, за нещо, което го няма? Това новина ли е?

Медиите трябва да си осъзнават силата и отговорността от тяхното влиние. Гледайки рейтингите, мога да се подпиша, че поне 85-до 90% от общественото мнение се формира от трите големи национални телевизии, още 1-2 по-малки, но има БТА, Бнр, Дарик, Фокус – и агенцията и радиата… И за неопитните читатели или непрофесионални журналисти, влиянието на медиите на Пеевски е меко казано дискусионно.

Затова – за какви медии на управляващите говорим, та основните и най-влиятелни медии просто сринаха рейтинга на това правителство. И нещо много важно – това повтаряно папагалски 111-о място по свобода на словото в което не вярвам, първо и основно трябва да засегне творческото его на нашите най-влиятелни медии – телевизиите и националните ни радия.

Няма издателски съюзи у нас – единият мирише на соцмухъл, а другият на плява. Вие, телевизиите и радиата изкарайте една позиция, достойно ще бъде. И ако сте национално отговорни, престанете с негативното необективно шоу, в което две дечица се сбили в училище като първа новина. Е, ако ще я карате така корективът би трябвало да бъде обществената БНТ.

Това за ролята на обществените медии и тяхното финансиране вече е тема за много сериозен разговор. И мисля, че няма да закъснее.

Gendo

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук