Станишев се пошегува с Нинова за евролистата, прокуратурата разбрала за Жирардели от пресата, папа Франциск се среща с Неофит…

0
4577
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Вестниците в понеделник проследяват отзвука от намека на Корнелия Нинова, че може да отстрани Сергей Станишев от листата на социалистите за наближаващите евроизбори.

„ГЕРБ намекнали на Станишев, че имат гражданска квота за евроизборите Лидерът на ПЕС Сергей Станишев обяви в ефира на БНТ, че получил знак от ГЕРБ за предстоящите евроизбори, че партията има гражданска квота Вчера в ефира на Дарик радио лидерът на БСП Корнелия Нинова отклони темата и посочи, че за листите ще се мисли след февруари-март. На въпрос може ли да се кандидатира за евроизборите като независим депутат след като няма сигурност, че ще попадне в листите на БСП, Станишев отвърна, че от ГЕРБ са му „отправили намеци в тази посока“, казвайки, че имат гражданска квота. „Не е тайна, че за мен е важно да работя в следващия ЕП. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент – винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи за европейското ниво и е важно да има координация между партията на ПЕС и нашата група в Европарламента“, обясни Станишев.“ – в. „Дневник“.

„Изненадваща комбинация за евровота разигра президентът на ПЕС Сергей Станишев. „ГЕРБ ми отправят вече намеци в тази посока – казват, че имат гражданска квота“, заяви той пред БНТ в отговор на въпрос дали е възможно да се кандидатира като независим за нов евродепутатски мандат, ако Корнелия Нинова не го вкара в листата на БСП. „Това не е въпрос само на волята на председателя. В подреждането на евролистата трябва да има политическа логика. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент – винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи и за европейското ниво и е важно да има координация между ПЕС и групата на партията на ПЕС в ЕП“, обясни Станишев защо е важно лидерът на евросоциалистите да е в Европарламента. „Тази координация е изключително важна и с оглед на преговорите в Европейския съвет, където са премиерите на ПЕС, и в ЕП, където е групата ѝ“, обобщи той. Не е тайна, че Станишев и Нинова са в обтегнати отношения. Председателката бойкотира конгреса на ПЕС в Лисабон в началото на месеца, на който той бе преизбран. Неофициално се говори, че Елена Йончева ще е в челото на листата. „Ако някой мисли, че ще скара Елена и мен, няма да го постигне“, коментира Станишев вчера. Преди дни той изпрати до Нинова и БСП писмо с призив за единение, защото залогът е такова представяне на евровота, което да позволи битка за по-социален ЕС. И от ГЕРБ, и от БСП замълчаха по въпроса вчера. Водещи фигури от двете централи обясниха за „24 часа“, че всеки коментар би породил спекулации. „Абсурдно е лидерът на ПЕС да се кандидатира от дясна партия“, казаха от „Позитано“. Червената евролиста ще се реди след конгреса на БСП през януари. Местните структури по устав правят номинациите, после Националният съвет ги гласува. Списъкът ще се утвърди през март. „Предизборната кампания за евроизборите ще бъде да се гласува за представители на БСП в ЕП, които са против Истанбулската конвенция.“ Това заяви Нинова пред Дарик радио в събота, като така даде да се разбере, че Станишев, който брани конвенцията, е малко вероятно да оглави евролистата.“ – в. „24 часа“.

Собствеността на „Юлен“ също е сред темите с продължение.

„Главният прокурор Сотир Цацаров е разбрал от телевизиите, че петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели е мажоритарен собственик на фирмата – концесионер на ски зоната в Банско, „Юлен“ АД. Това каза самият той пред „Дневник“. От отговора на Цацаров се разбира, че той не е имал предвид Жирардели, когато в края на ноември заяви в „Шоуто на Слави“, че прокуратурата знае кой е собственикът на „Юлен“ АД. През юни след проверка прокуратурата обяви, че над 8 години Министерският съвет е бил наясно за това, че „Юлен“ е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор. Цацаров каза още, че в резултат на същата проверка вече е установено кой е реалният собственик на „Юлен“, но по памет не може да цитира името му. На следващия ден, потърсена от „Дневник“ за коментар, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че още при оповестяването на резултатите от проверката през юни е изброила детайлно четирите акционера, които имат участие в „Юлен“ – „Пирин турист“ ООД, община Банско, „Такс сървисиз лимитед“ и „Апенвалд туристик – България“. Тогава прокуратурата все още очакваше информация от Вирджинските острови за „Такс сървисиз лимитед“, за да се достигне до реалния собственик… Проверка в Търговския регистър показва, че към края на 2017 г. най-голям акционер в „Юлен“ АД продължава да бъде офшорката от Британските Вирджински острови „Т.А.К. сървисис лимитед“ (в съобщението на екоминистерството, че Жижардели е собственик, и в изявленията на прокуратурата тя е изписана като „Такс сървисиз лимитед“ – бел. ред.). По данни на в. „Сега“ през юни тази година се е провело последното общо събрание на „Юлен“. Към тази дата обаче Жирардели все още не е вписан като собственик на „Т.А.К. сървисиз лимитед“. По това време въпросната офшорна фирма е собственост на кипърската DUC Noninees, която се управлява от кипъреца Георгиус Георгиу. Позовавайки се на документи от кипърския търговски регистър, „Биволъ“ твърди, че има промяна в собствеността на кипърското дружество, но тя е нанесена през 2017 г. Тогава Георгиу е продал 999 дяла на друга кипърска компания – CYF Services Ltd, чийто собственик от 2015 г. досега е Августа Пападополу.“ – в. „Дневник“.

„В началото на годината премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос кой е собственикът с думите: „Всички знаят, нищо, че го крият – за Цеко Минев става въпрос.“ Месец по-рано адвокатът на „Юлен“ Петър Петров заяви в телевизионно интервю, че всички компетентни български институции знаят кой е реалният собственик на компанията и че номиналният собственик – кипърският безработен гражданин Георгиус Георгиу, държи правата върху нея от името на трето лице. Екоминистърът Нено Димов също потвърди, че държавата знае кой е собственик, но отказа да го назове с аргумента, че работата на ведомството му е само да контролира изпълнението на концесионния договор. В началото на тази седмица обаче изненадващо ски шампионът обяви, че той стои зад „Юлен“ АД. Ден по-късно, в първото си интервю като собственик, Марк Жирардели заяви, че е купил дружеството още през 2016 г., а проучването и подготовката на сделката е продължило 4 години. На въпрос защо чак сега го обявява, Жирардели отвърна, че преди това не е бил питан. Българските власти обаче очевидно не са били уведомени за това, въпреки че става дума за компания, която държи 30-годишна концесия и която е обект на проверки от различни институции. Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е разбрал за собствеността на Жирардели от телевизиите, а премиерът Бойко Борисов зае позата на наблюдател и коментира въпроса с: „И аз, като вас, слушам“…“ – в. „Сега“.

Вестниците цитират и данни на Евростат за икономиката и демографските показатели на България и на ЕС.

„Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на „Евростат“, разказа пред БНР генералният директор на агенцията Мариана Коцева. България се намира в т.нар. „златна среда“ със своите 3% ръст на икономиката. Коцева посочи, че въпреки това демографските тенденции са негативни – населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст. България остава начело на тази печална статистика. „Ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да – ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст – България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания“, обясни Коцева. По думите й най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа – Литва, Латвия, Хърватия, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция.
„2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г.“, обясни още шефът на агенцията. Според нея социалните протести в Европа имат своето обяснение – голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място. „Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България – осем пъти“, обясни тя. По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС…“ – в. „Сега“.

„Мариана Коцева: България е страната, в която естественият прираст е най-отрицателен 2016 и 2017 са първите две години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст. Броят на умиранията е повече от ражданията, заяви Мариана Коцева, генерален директор на Евростат. Tя допълни, че ръстът, който се наблюдава с около милион всяка година, се дължи само на имиграция. „България е страната, в която естественият прираст е най-отрицателен. Повече умирания има, отколкото раждания. Но като цяло населението намалява по-бързо в няколко други държави – Литва, Латвия, Хърватия, където освен негативен прираст, има и по-голяма емиграция“. Тя каза още, че при нас намалената раждаемост и застаряването на населението, процес, който се е оформил през 90-те години, сега дава своя негативен резултат. „2018 беше поредната добра година за ЕС. Това е четвърта поредна година, в която има положителен ръст на икономиката, вкл. и в България. С над 3% ние сме в златната среда, защото едни от най-бързо развиващите се икономики през последната година, са държавите от Източна Европа“, обясни Коцева.“ – в. „24 часа“.

Вестниците съобщават също, че папа Франциск ще се срещне с патриарх Неофит на 5 май.

„На 5 май следващата година папа Франциск ще се срещне с патриарх Неофит в рамките на тридневното си посещение в България. След произнасянето на привествените думи в Синодалната палата главата на римо-католическата църква ще разгледа храм-паметника „Св. Алексанъдр Невски“. Това обяви в пред БТВ западно- и средноевропейският митрополит Антоний. Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май, като част от обиколката му на Балканите. След София той ще посети Скопие… Той е един скромен човек, издигнат на един много сложен пост. Той е индивидуален и излиза извън протокола, в него има детска простота, като, че ли е по-различен от другите папи“, така митрополит Антоний описа папа Франциск.“ – в. „Труд“.

„Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май, като част от обиколката му на Балканите. След София той ще посети Скопие… „Европа е християнска и като такава не може да бъде добра почва за интеграция за хората, които изповядват исляма, защото тук има сблъсък между две култури“, така митрополит Антоний коментира терористичния атентат на коледния базар в Страсбург. По думите на митрополит Антоний, при спазване на всички биоетични норми и установяването на мозъчната смърт, може да се пристъпи към даряване на органите. Той припомни, че БПЦ вече излезе с позиция, че донорството е проява на християнска любов, но за да се даде благословия, има няколко условия. Митрополитът посочи още, че не одобрява експериментите за първите генетично модифицирани бебета и определи това като вмешателство, защото според него „Бог е установил света премъдро в хармония“…“ – в. „24 часа“.

В. „Стандарт“ информира за вероятно затваряне на гранични пунктове заради протести на превозвачи: „Различни браншови организации на родните превозвачи готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на многократни разрешителни за международни превози в Европа ( СЕМТ). Това предупреди зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов забавеното разпределение на квотите. „Доколкото успях да разбера, някои колеги са решили да затварят ГКПП „Кулата“, някои – ГКПП „Калотина“, други – ГКПП „Капитан Андреево“, и това са хора от различни браншови организации, които са обединени от това, че СЕМТ-овете за тази година още ги няма и не е ясно при какви условия за разпределени тези валидности и кой е допуснал монопол на пазара. Много от тези неща трябва да се изяснят и затова тези процеси ще бъдат неконтролируеми. И в момента точно това се опитваме да направим – все пак да успеем да разберем къде какво ще се случи, защото по тия светли християнски празници това не е най-доброто. Но за жалост, протестите са спонтанни и се очакват през следващите дни“, обясни Лалов пред Агенция Фокус. Той посочи, че това заедно с пакета „Мобилност 1“ е сред нещата, които разделят Европа на две скорости. „Нашите хотели нямат персонал, нашите транспортни фирми също закъсват за персонал, всякакви други фирми от икономиката – също. Двете скорости на Европа са реално нещо и ако някой не го вижда, просто съжалявам. Ние икономически закъсваме точно заради липса на персонал и ще продължаваме да закъсваме още повече, защото нас ни изпомпват. Всеки, който е бил в чужбина и се е срещал с българските общности там, знае, че те се увеличават нон стоп и то поради две много ясни причини – медицинско обслужване в държавата и обучение. Те казват, че не е толкова заради парите, които получават, а защото са сигурни в тези държави заради социалните придобивки – безплатно здравеопазване и много добро обучение. Това е факт неоспорим и ние просто оставаме без хора, топим се като нация, заяви Лалов и посочи, че точно върху този въпрос трябва да работи много здраво българското правителство. „В момента назрява още един скандал във връзка с разпределение на ЕКМТ/СЕМТ-овете и валидностите към тях. То излезе в петък, но само за един час беше на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и беше премахнато, защото се получи недоволство от транспортния бранш. Получи се така, че определени фирми монополизират пазара- нещо, което е недопустимо нито за Европейския съюз, нито са някоя друга нормална държава. Напрежението ескалира и това разпределение беше свалено от сайта на Министерството, но фирмите вече го бяха получили и в момента тече ескалация на напрежението, защото никой нищо не казва. Не се предвижда никаква спешна среща“, каза още Лалов…“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук