Столичани протестираха в защита на минералните извори и бани

0
1180

Граждани протестират в защита на минералните извори и бани в столичния квартал „Горна баня„, съобщи БНР.

Хората се събраха пред старата баня в квартал „Горна баня“. Те настояват за възстановяване на балнеологичните центрове в „Овча купел“, „Горна баня“, Централна баня, Княжевска баня.

Столичани искат да бъдат изградени изцяло нови спа-центрове с басейни и бани в подножието на Витоша и на Северния парк. Организаторът на протеста Иван Пенчев заяви, че минералната вода и баните са живот и здраве. Той изтъкна, че водата е поставена в герба на София. Затова тя може и трябва да бъде минералната столица на Европа.

„От всички 35 минерални извора имаме само една баня в Панчарево. Да има минерална вода, да може да я ползва цялото население на „Горна баня“ и от цялата страна, и за лечение тука. Имаше балнеосанаториум и той рухна“, казаха хората, събрали се в студения декемврийски ден в защита на здравето си и на здравето на децата си.

Хората изтъкват, че банята е национално богатство – като архитектура на сградата, като лечебни свойства на минералните извори, които в България са на много места.

„Тука населението има необходимост от балнеосанаториум, от спа-център, самата баня да се възстанови. Водата е здраве“, заявиха протестиращи.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук