Строителите и минно-геоложката камара се съгласиха със Закона за горивата

0
4732

Минно-геоложката камара и Камарата на строителите в България стигнаха до компромис по текстовете на Закона за горивата. Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет след среща при премиера Бойко Борисов на организациите, министър Караниколов и Българската петролна и газова асоциация.

Предстои да бъде направена и среща с асоциацията на малките търговци на горива, за да се разбере дали те са удовлетворени от текстовете, които са внесени в Народното събрание. Ако се получи и тяхната положителна оценка, Министерство на икономиката ще подкрепи предложенията и ще придвижи закона.

Припомняме, че след протести от страна на редица организации влизането в сила на закона бе отложено с гласуване в Народното събрание.

Караниколов и днес обясни, че отмяната на закона или влизането му в сила, ще стане с решение на НС. Така той не отговори пряко на въпроса кога текстовете ще влязат в сила.

Караниколов благодари, че вече е започнал диалог между страните.

Той припомни, че от вчера вече имало няколко предложения по закона, които покриват исканията на асоциацията на малките търговци.

Когато бизнесът иска едно нещо, на държавата, правителството и законодателната власт й е по-лесно да вземе решение„, подчерта министърът.
На въпрос по кои текстове в Закона за горивата са постигнали съгласие, Караниколов отбеляза, че към настоящия момент компромис е постигнат между Българската петролна и газова асоциация, Минно-геоложката и Камара на строителите в България.
„Няма какво да отстъпим, а се търси баланс в бизнеса“, посочи Караниколов и допълни, че всички са направили компромис. „Правителството не прави компромис, а имаше спорове между представители на бизнеса, независимо малко или големи“, даде да се разбере икономическият министър.

Никой не трябва да бяга от възможността да се регистрира, според Караниколов.

Законът за горивата е необходим, важен и ще го има„, завърши той.

На свой ред Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциациязаяви, че това, което е договорено с двете камари е възможността да зареждат гориво на строежите.

Радко Стаменов, управилтел на „Синергом Петролиум“ посочи, че нямат противоречия, а само общи интереси.

Интересът на правителството и обществото е всеки да си плаща данъците, акциза и ДДС, а нашият интерес е да работим, за да доставим добавена стойсност на обществото, правителството и населението, подчерта Стаменов.

„От тази гледна точка ние сме едно“, коментира той и допълни, че законът трябва да се спазва.

„Противопоставянето между малки и големи в бизнеса е напълно излишно и манипулативно“, допълни Стаменов, според когото отлагането на закона за горивата не води до нищо добро за правителството и обществото.

Ако има някакви разминавания, то те ще бъдат отстранени в срок, сигурен е той.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук