ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Цената на парното скача с до 8.5% (ОБЗОР)

0
16611
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

След поскъпването на цената на природния газ миналата седмица с 14% се увеличават и цените на топлинната енергия.

Осредено поскъпването за страната е с 6.72%, обяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, който представи цените на топлинната енергия в страната, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Новите цени влизат от сила днес, 1 октомври 2018 г.

Топлинната енергия за „Топлофикация София“ ЕАД поскъпва със 7.97%.
За „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД повишаване е с 8.57%, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД с 4.66%, „Топлофикация Бургас“ с 4.88% и „Веолия Енерджи Варна“ с 2.28%.

Средната цена за топлинната енергия скача и за „Топлофикация Враца“ ЕАД с 6.32%, „Топлофикация ВТ“ АД с 4.39%, „Топлофикация Разград“ ЕАД с 5.35%, „Юлико-Евротрейд“ ЕООД с 6.21% и „ОВЕРГАЗ-МРЕЖИ“ АД с 2.55%.

Без промяна в цените остават „Топлофикация Русе“ АД, „Топлофикация Перник“ ЕАД, „Топлофикация Сливен“ ЕАД и „Топлофикация Габрово“ ЕАД.

Цените на тока няма да поскъпнат, увери шефът на КЕВР и припомни, че след заседание на КЕВР се е приело решение за  поскъпване на цената на газта за четвъртото тримесечие до 13.89%.

Промяната на цените засягат само топлофикации, които работят с енергоносител природен газ, защото за тях именно се отразява промяната, подчерта шефът не енергийния регулатор и посочи, че на днешното заседание е бил приет и проект на решение относно цената на електроенергията, считано от 1 октомври.

КЕВР ще подложи на обществено обсъждане проекта решение, с което да не бъде променяна цената на електрическата енергия за регулирания пазар независимо кой е клиентът.

Всички битови и бизнес потребители на природен газ ще заплащат за четвъртото тримесечие не повече от 8%, увери Иванов.

Относно изменението на цената на топлинната енергия, както и на природния газ той отбеляза, че е получил различни декларации от неправителствени организации, в които се говори, че в България се повишава цената на природния газ, след като цените в Европа остават непроменени.

Иванов припомни, че в рамките на една година от 29 септември 2017 г. до 28 септември 2018 г. освен промяната в курса на долара, което е около 2%, има и промяна в цената на суровия петрол тип бренд, чиито петролни деривати са ценообразуващи във формулата, по която се изчислява цената на природния газ, доставян от „Газпром“ за Булгаргаз.

„Тази цена в рамките на една година се е променила с почти 44%“, обобщи той.

Иванов отбеляза, че има възможности за промяна на тенденцията на непрестанно увеличаващата се цена на суровия петрол, респективно на природния газ. Три са основните възможности:

1. На първо място това са започналите преговори с „Газпром Експорт“, с които българската страна да договори по-добри условия за доставката на природен газ от „Газпром Експорт“.

2. Втора – съобщение на официалния вестник на Европейския съюз само преди седмица, в което „Трансгаз“ злоупотребява и пречи на износа на природен газот Румъния към други държави-членки. „Трансгаз“ поема няколко важни ангажимента, които засягат пряко Република България, а именно, че ще предостави максималния наличен капацитет на мрежата за износ на газ от Румъния към Унгария и към България.

3. Подобряване на условията за доставката на природен газ в България е свързано с подписаното в събота споразумение за създаване на Консултативен форум за сътрудничество в областта на регулацията на пазарите на електрическа енергия, природен газ и ВиК услугите в Балканския регион. Той е подписан от регулаторите на България, Гърция, Сърбия, Черна гора и Македония.

Основната цел е създаване на пътна карта за либерализация на търговията на природен газ и заедно с това допринася дотолкова, доколкото за изграждане на газовата инфраструктура на Балканския полуостров. Крайната цел е повишаване на сигурността на доставките за изброените страни и оттам защита на потребителите в балканските страни.

Споразумението е отворено и за други страни, които първоначално биха могли да участват като наблюдатели, след което и като пълноправни членове. Инициатор за създаването на форума е КЕВР.

Функционирането на форума и изпълняването на неговите задачи би позволило създаването на Регионална борса на природен газ, която трябва да бъде в България, тъй като българската страна ще изгради газовия хъб „Балкан“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук