ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! 81% от българите искат оставката на Симеонов (ОБНОВЕНА)

34% от българите искат оставката на правителството

0
62802
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" (dailypress-bg.com)

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

81% от българите са на мнение, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването си за майките на деца с увреждания. 
Това показват резултатите от допитване на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“, проведено от 27 октомври до 2 ноември сред 800 пълнолетни души в цялата страна.

15% от българите са на противоположното мнение – че Симеонов не трябва да подава оставка.

Останалите участници в допитването (4%) не са отговорили на въпроса.

Снимка 387486
Снимка: агенция „Галъп Интернешънъл“

Разбивка по демографски групи показва, че практически всички предпочитат оставката на Симеонов.

Изключение донякъде правят привържениците на патриотите – близо 60% са против оставката на вицепремиера, а 40% я подкрепят.

При симпатизантите на ГЕРБ 50% искат оставката на Симеонов, а 40% – не.

В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката„, тълкуват от социологическата агенция.

Снимка 387487
Снимка: агенция „Галъп Интернешънъл“

На въпрос дали правителството „Борисов 3“ трябва да подаде оставка заради събитията през последните месеци, 56% от запитаните българи са заявили, че кабинетът не трябва да подава оставка. От социологическата агенция посочват, че сондажът е започнал преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

34% от българите искат оставката на правителството.

10% не могат да преценят.

Оказва се, че оставката на правителството предизвиква повече нюанси в мненията на респондентите. Повечето обществени групи са „против“ оставката на кабинета.

Електоратът на БСП логично е по-скоро „за“.

Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Снимка 387485
Снимка: агенция „Галъп Интернешънъл“

Почти 2/3 от сънародниците (64%ни посочватче премиерът Бойко Борисов е отговорен за създалата се ситуация около Валери Симеонов. 31% пък са на противоположната позиция.

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов.
Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на „Обединените патриоти“ са разделени по тази тема.

Обществото очевидно трудно ще приеме пасивност от страна на премиера и търси от него отговорност като ръководител на правителството. Българите явно очакват уволнение и забавянето му се оказва вредно за премиера„, тълкуват още от „Галъп“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук