Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС! Борисов иска самолети, годни за охрана и за бой (ОБНОВЕНА)

0
18690
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – „Зимния дворец“


Новите самолети следва да могат да се използват не само за охрана на българското небе, но и да бъдат пригодни за бой. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред медиите на откриването на „Зимния дворец“ в София след ремонтните дейности.

По думите на Борисов е важно не само да има пълна прозрачност на конкурса, но и самолетите да бъдат нови. 

Той добави, че разговарял с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов по темата.

Борисов настоял бойните ни пилоти, които ще летят с новите самолети, също да участват в избора.

Припомняме, че вчера стана ясно, че страната ни е получила 4 оферти за закупуване на нови изтребители.

Офертите са от САЩ, Швеция и Италия. 

Предложените варианти за закупуването нови изтребители от САЩ са за F-18 и за F-16.

Предложението от Швеция е за нов самолет „Грипен“.

Четвърто предложение е за употребяван изтребител „Юрофайтер“ от Италия.

Запитан относно протестите на хората с увреждания, премиерът Борисов изтъкна, че в новия бюджет за тях ще бъдат отделени 150 млн. лв. повече.

Припомняме, че днес майките на деца с увреждания излизат на пореден протест. Недоволството ще бъде в 13 града в страната.

Според Борисов отпускането на допълнителните средства става възможно благодарение на добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията, контрабандата и с олигархията.

Министър-председателят добави, че въпросните 150 млн. лв. трябва да се използват, така че да се обезпечат трите нови закона за хората с увреждания, които предстои да влязат в парламента за разглеждане. Заинтересованите страни трябвало да разпределят средствата правилно.

Борисов посети обновения „Зимен дворец“ в столицата заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Съоръжението не беше сериозно реконструирано от пускането си в експлоатация през 1983 г.

След ремонтните дейности на стойност 4 млн. лв. сградата вече има съвременен облик и не отстъпва на добрите европейски и световни образци за подобен тип съоръжения, пишат от пресслужбата на Министерски съвет.

Предстои ремонт и на тренировъчната зала, който ще струва допълнително около 1 милион лева.

Пред медии Борисов посочи и че трябва да се направи обсъждане дали Националният стадион е нужен на това място, или да се построи нов стадион на друго място, че събитията да не задръстват столицата. „Ако спортната общественост прецени, че това е правилно решение, може да го направим“, каза премиерът.

Министър-председателят коментира и референдума в съседна Македония относно споразумението с Гърция за новото име на страната. Борисов посочи, че страната ни ще подкрепи Македония по пътя им към ЕС и НАТО.

„Оставям на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума. Всеки народ сам определя съдбата си“, коментира още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук