Тръмп в Белия дом заради шътдауна

0
4863

Американският президент Доналд Тръмп ще прекара коледните празници в Белия дом, а не в имота си Мар-о-Лаго във Флорида, където обикновено отива на почивка.

Това съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

„Поради спирането на работата на правителството, президентът Тръмп ще остане във Вашингтон, а първата дама ще се върне от Флорида, за да могат да прекарат Коледа заедно“, каза Сара Сандърс.

В петък членовете на Демократическата партия в Сената и администрацията на Тръмп не успяха да се споразумеят за документ, който временно да удължи финансирането за федералното правителство поради разногласия относно изграждането на стена на американско-мексиканската граница. В резултат на това администрацията частично е спряла работата си. Както се очакваше, дискусиите в Сената относно държавното финансиране ще продължат не по-рано от 27 декември, когато депутатите ще се върнат от коледните празници.

Около една четвърт от правителството сега остава без финансиране, по-специално Държавния департамент, Министерството на финансите, Министерството на търговията и Министерството на вътрешната сигурност. За други правителствени агенции, Конгресът предварително одобриразпределението на средствата до края на септември 2019 г.

Най-малко до четвъртък около 420 хиляди служители на държавни институции ще работят без заплащане, въпреки че впоследствие ще могат да получат обезщетение. Други 380 хиляди души бяха изпратени в неплатен отпуск.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук