Тръмп се заяжда с рейтинга на Макрон и ЕС армията и му казва да плаща за НАТО

0
14174
Снимка: ЕПА / Доналд Тръмп

Доналд Тръмп отново обвини през Туитър френския си колега Еманюел Макрон за евентуална армия на Европейския съюз и вместо това поиска да се плати на НАТО за отбрана.

Тръмп коментира, че Германия е атакувала Франция и в двете световни войни. „Еманюел Макрон предлага да се изгради собствена армия, за да се защити Европа срещу САЩ, Китай и Русия, но Германия беше в двете световни войни – как това се отрази на Франция? Започнаха да учат немски в Париж преди да дойдат САЩ. Плати за НАТО или не!“, написа Тръмп.

Вчера Тръмп обясни, че от парите, изразходвани за защита на други държави на САЩ им остава само Търговски дефицити и загуби. „Време е тези много богати държави или да платят на САЩ за великата военна защита, или да си се защитават … и Търговията трябва да е свободна и честна“, допълни Тръмп в Туитър.

„Относно търговията, Франция прави отлично вино, но и САЩ правят. Проблемът е, че Франция изключително затруднява САЩ да продават вината си във Франция и ги облагат с големи мита, докато САЩ улесняват френските вина и ги облагат с много малки мита. Не е честно, това трябва да се промени“, допълва Тръмп.

„Проблемът е, че Еманюел страда от много нисък рейтинг във Франция, 26%, и безработица от почти 10%. Просто се опитва да се добере до друга тема. Между другото, няма страна, по-голям националист от Франция, много горди хора – и с право. Направете Фрнация велика отново“, коментира американският президент.

„Между другото, когато хеликоптерът не можа да излети до първото гробище във Франция поради почти нулева видимост, аз предложих шофиране. Тайните служби казаха „НЕ“, твърде далеч от летището и задръствания в големия Париж. Изнесох реч на следващия ден в американското гробище и то в дъжд. Малко отразяване – фалшиви новини“, обясни Тръмп.

„Когато погледна Европа днес, виждам, че тя става все по-фрагментирана, погледнете света, в който живеем, и вие ще видите авторитарни сили, които все повече са активни и се превъоръжават, както и в граничните райони на Европа. Атакуват киберпространството и се намесват в нашия демократичен живот. Ние трябва да се защитаваме от Китай, от Русия и дори от Съединените щати“, обясни Макрон на 6-ти ноември.

на 10-ти ноември в Париж, Тръмп обясни че САЩ искат „да видят Европа силна и да й помогнат“, включително в сферата на отбраната, „но трябва да бъде при справедливи условия“.

„Аз, разбира се, ще споделя с президента Тръм моите предложения относно европейския стратегически потенциал за отбрана и необходимостта от поемане на по-голям дял от разходите в НАТО“, допълва Макрон.

В неделя, 11-ти ноември, Владимир Путин коментира от Париж, че има смисъл за един силен икономически блок като Европейския съюз да иска да се защитава и военно.

„Европа е мощна икономическа единица, мощен икономически съюз и съвсем естествено е тя да иска да бъде независима, самостоятелна и суверенна по въпросите на отбраната и сигурността“, обясни Путин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук