Ципрас: Гърция работи за стабилност на Балканите

0
5033
Снимка: EPA/dailypress-bg.com

Гърция работи за стабилност на Балканите. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН. По думите му, Атина помага и на други страни в региона да се присъединят към Европейския съюз.

Като постижение той отчете споразумението с Македония, което трябва да реши десетилетния спор за името на страната. На 30 септември Скопие провежда референдум, на който гласоподавателите ще покажат дали подкрепят документа. Но обществеността в страната е все още силно разделена по темата, а президентът Георге Иванов и пред ООН не пропусна да се обяви против промяна в името на страната си. Премиерът Зоран Заев агитира да се гласува.

Референдумът в Македония е историческо самоубийство според Георге Иванов

Референдумът в Македония е историческо самоубийство според Георге Иванов

Македонския президент призова хората да бойкотират допитването


Допитването е решаващо и за самия Ципрас като премиер. Резултатът от референдума в Македония за споразумението с Гърция за името може да сложи край на управлението на гръцкия премиер Алексис Ципрас, ако „Независими гърци“ оттеглят подкрепата си за коалиционното правителство на СИРИЗА.

Също така Ципрас е горд с диалога, който се води с Албания. 

Референдумът в Македония решава съдбата на Ципрас

Референдумът в Македония решава съдбата на Ципрас

Това означава, че въпросът за Македония ще принуди Ципрас да свика предсрочни избори


Друга тема, която той засегна в словото си, са мигрантите, които страната продължава да приема, въпреки трудностите, които среща поради големия им брой. 

Изборът, заключи той, не е между национализъм и глобализация, а да научим уроците от историята и да не повтаряме грешки, които водят до трагедии и идването на власт на управляващи с крайни позиции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук