Четирима убити и 20 ранени на жп прелези от началото на годината

0
2094

От 1 януари до 20 септември 2018 г. инцидентите при железопътни прелези са довели до четирима убити и 20 ранени.

В периода 2009-2018 г. инцидентите на железопътни прелези са 231, като само при два случая вината е на машинист. Всички останали случаи са по вина на пешеходци и шофьори.

Данните представи главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Мичев в ефира на Нова телевизия.

В страната има 272 прелези, които са със светофари, 126 с автоматични бариери, 121 с електронни бариери и 90 с ръчноуправляваеми бариери, върху които се работи, за да бъдат намалени, поясни експертът от НКЖИ.

Има нормативна уредба, която регламентира къде да бъдат поставяни железопътните сигнализации. Чисто психологически като има препятствие е по-добре, обясни Мичев и добави, че това, което се прави в момента, е, че трябва да се слагат само бариери и видеонаблюдение.

Той уточни, че шофьорите се изнервят, когато дълго време е спусната бариерата и затова се намалява времето за нея, което зависи от скоростта на влака.

Мичев изрази съжаление, че в България има четири прелезни бариерни механизма, но по думите му те са опасни, защото нямаме култура на поведение за тях.

Когато започнат да светят железопътните сигнализации, шофьорите трябва да спрат, а когато се спуснат и автомобилът е попаднал на железопътния прелез, то той бързо трябва да се изнесе от тях, за да не се стигне до инцидент, поясни експертът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук