Юнкер за укрепването на външните граници: Има много лицемерие

0
12657

Председателят Европейската комисия Жан-Клод Юнкер упрекна в лицемерие онези страни от ЕС, които настояваха за укрепване на външните граници, но сега се оплакват, че сумите за това са твърде големи.

В интервю за днешния брой на изданието „Welt am Sonntag“ той коментира проблема с нелегалната миграция.

„Всички лидери на държави и правителства от членките на ЕС две години настояваха за подобряване на защитата на външните граници. Но сега от всички страни се появяват съмнения: говори се за покушение срещу националния суверенитет, за това, че всичко става много бързо и сумите са твърде големи. Това е крещящо лицемерие.“ – обобщава Юнкер.

В края на октомври германското правителство изрази съмнения за възможността да бъде увеличен броят на служителите на европейската гранична служба Frontex в скоро време.

Предложението да се увеличи броят на служителите на Frontex на 10 хиляди до 2020 г. е колосална задача“, се казва в изявление на германското правителство.

Затова Берлин апелира срокът да бъде удължен.

През септември в годишната си реч за състоянието на ЕС Юнкер представи нови предложения за по-ефективна защита на външните граници на общността. Те предвиждат Frontex да има собствени кораби, самолети, автотранспорт и до 2020 г. служителите му да станат 10 хиляди.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук