АБВ иска оставката на представителя ни в Брюксел Димитър Цанчев

0
4623

АБВ настоява за оставката на представителя на България в Брюксел Димитър Цанчев. Това обяви по време на пресконференция председателят на партията Румен Петков, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Той определи поведението на Цанчев като национално предателство, тъй като въпросният представител на България в ЕС не е подкрепил кандидатурата на бившия ни външен министър Ивайло Калфин за директор на ОЛАФ. „Ние настояваме за оставката на представителя на България в Брюксел – Димитър Цанчев – този негодник вместо да подкрепи кандидатурата на Ивайло Калфин за ОЛАФ не е председателствал Съвета, а го предоставя на друг човек“, заяви Петков.

Оставка от АБВ продължават да искат и за вътрешния министър Валентин Радев.

Допълнителни мотиви за оставката на вътрешния министър се съдържат в Доклада за Комисията за контрол на службите за сигурност и контрол на СРС-та. Според него в 36 случая на искания за трафични данни, 33 са направени от МВР и то без прокурорско разрешение.

„Това е престъпление. Няма друга дума и за това престъпление носи отговорност министърът на вътрешните работи“, заяви Петков.

Освен това се оказва, че МВР не упражнява контрол по отношение на предоставянето на българско гражданство. От АБВ се позоваха на информацията, че 114 издирвани от Интерпол са получили българско гражданство.

„Или министърът не е в състояние да организира работата на звеното – това е въпрос на некадърие, или е част от схема – а това е въпрос на корупция„, констатира Петков.

От АБВ настояват прокуратурата да извърши проверка и да установи вярно ли е, че в Кранево има настанени командировани служители на МВР за осигуряване обществения ред и сигурността в хотелски комплекси на лица, срещу които има повдигнато обвинение. Петков е категоричен, че това не може да стане без знанието на министъра.

„Кой реши да ги настани там? Ако ще продължаваме да разтегляме суджуците – да е ясно, че това е отговорност на министър-председателя“, посочи председателят на АБВ.

Петков констатира още пропуски и от страна на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който по думите му „бламира“ политиката на правителството с обявените от него обществени опасности номер 1 – Русия и Китай.

Председателят на АБВ недоумява как това се вписва в изграждането на двата стратегически енергийни проекта и изтъкна, че за пръв път от повече от 20 години насам очакваме такава висока делегация от Китай. „Това от страна на Цветан Цветанов е политическо престъпление“, посочи Петков.

Лидерът на АБВ дори се пошегува с журналистите, заръчвайки, ако някой срещне Цветанов да му предаде, че Хо Ши Мин не е китаец, а управлява Виетнам.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук