АБИТУРИЕНТИ 2022: Балът гълта хилядарка

0
100

Средно около 1000 лева излиза абитуриентският бал, като вече тече трескава подготовка, установи проверка на „Телеграф“.

В сумата влиза тоалет, грим, прическа и куверт за ресторант, но не влизат разходите за екскурзии и за джобни. Абитуриентите с по-заможни родители организират празненството си по случай завършването в Занзибар. Други пък с по-скромни възможности отиват само на ресторант, а някои пък използват случая за ранно море в Турция и Гърция. Тоалетите започват от 100 лева, но може да стигнат и 4000 лева. Някои от младите госпожици си поръчват от чужди сайтове или отиват специално за тази цел до Турция, където заради евтината лира роклята им излиза с 300-400 лева по-евтино.

След като пандемията отшумява и ограниченията падат едно след друго, момичета и момчета и техните семейства са под пара с подготовката за набавянето на бални рокли и костюми. Около хилядарка се бъркат родителите, за да бъде рожбата им в крак с модата на бала. В подготовката си за абитуриентската вечер момчетата са в по-изгодна позиция, защото абитуриентските им костюми са средно от 330 до 650 лева. Но хилядарка допълнително може да струва наемането на луксозна лимузина за 3-4 часа. По-трудно е при младите дами, които подготвят по няколко рокли – за първа и втора бална вечер, както и трети резервен и по-скромен вариант. Според търговците се търсят изчистени модели в по-светли и пастелни тонове от шифон и фин копринен сатен. Разходите обаче може да надскочат 1000 лева, защото освен рокля са необходими още обувки, чанта, бижута, прическа, маникюр. Оформянето на веждите е около 10 лв., маникюрът върви до 15 лв., а ноктопластиката – 45 лв. За грим пък ще трябва да отделите между 25 и 50 лв. Дамските прически вървят от 35 до 50 лв., а мъжките са 15-25 лв. Цената на фотосесия е около 140 до 250 лева в зависимост от продължителността на ангажимента на фотографа.

Съвети за поддържане на костно здраве при метастатична костна болестVesti.bg

[Съвети за поддържане на костно здраве при метастатична костна болест]

Абитуриентите от Добрич масово купуват тоалети от Турция. Госпожиците вече имат по два официални тоалета от маркови магазини в Истанбул за много по-ниска цена, отколкото в Добрич или Варна. Заради ниския курс на лирата още през февруари момичетата хукнаха в южната ни съседка за пазар. Ефектна дълга рокля от турския мегаполис може да се намери за 400 – 500 лева, има прилични тоалети и за 300 лева. Цената на подобна красота в Добрич или Варна струва от 700 – 900 лева. Има и абитуриентки, които си поръчаха от Словения тоалети онлайн, тъй като има опция да поръчаш четири и след като се избере един, останалите се връщат.

Много от абитуриентите с възможности вече са организирали празненства в чужбина, като най-екзотичната дестинация е Занзибар. Някои от зрелостниците са се насочили към по-близки дестинации и ще празнуват абитуриентските си балове в Мармарис, където офертите са 475 до 550 лева на човек. Други пък се насочват към хотелите в туристическите комплекси край Варна, като в един от 4-звездните хотели на Златните офертата за абитуриентите е 210 лв. за 2 нощувки със закуски и една празнична вечеря.

Кувертите на абитуриентите по заведения в Пловдив са били спазарени още миналото лято. Това сочи проверка на „Телеграф“ в една от гимназиите в Града на тепетата. Според класния ръководител на една от паралелките, които завършват този май, кувертът на човек е 110 лева и включва не само храната, но и забавленията в ресторанта. Отделно младежите плащат, ако искат да продължат с купона си в някой от нощните клубове или дискотеки.

В Благоевград отмяната на карантината отпуши резервациите за абитуриентските балове. Трескаво се запазват празничните вечери в реномираните ресторанти. Кувертите се движат от 50 до 70 лв., а за учителите има малък бонус – почти навсякъде кувертт е 45 лв.

Абитуриентките с по-заможни родители ще дефилират с тоалети от 2 до 4000 лв. Тук влиза цената на прическите, маркови обувки, златните накити и пръстени. Тази година най-очакваните цветове за роклите са черно, шампанско, бордо, турскосиньо и патладжан. Ще преобладават дългите до земята вечерни рокли. В гримовете момичетата ще заложат на по-смели визии – ще видим опушени гримове, очни линии и червено червило. И тази година класическите къдрици остават на мода наред със събраната в кок коса.

Канят класната на празника от театрална сцена

От театралната сцена, веднага след спектакъла „Четири жени без 4G“ избраха да поканят класната си да бъде с тях на бал абитурентите от 12 Б клас на казанлъшката хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий“. Те разпънаха транспаранта с поканата и предизвикаха бурни аплодисменти сред публиката, а учителката им по история и цивилизация Ваня Георгиева излезе със сълзи на очите, за да приеме и благодари за поканата с думите: “Невероятни сте, обичам ви!“. Учителката  е възпитаничка на великотърновския университет и преподава в гимназията от далечната вече 1997-а. Тя е сред любимките на няколко випуска, споделят колегите й.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук