Автогарите – с камери, СОТ и интернет

0
1207

Всички автогари задължително ще трябва да имат видеонаблюдение, СОТ и безжичен интернет. Това предвиждат промени в наредбата, която регламентира пътническите превози у нас. С промените се въвежда за пръв път категоризация на автогарите у нас, а измененията са подготвени по разпореждане на министъра на транспорта Ивайло Московски.

До това решение се стигна, след като няколко месеца експерти от администрацията и представили на бранша обсъждаха различни варианти за създаването на нова система, която да гарантира предоставянето на качествени услуги за гражданите и превозвачите. По данни на ведомството в момента в страната работят 126 автогари.

А ангажиментът за разделянето им в категории е на ИА „Автомобилна администрация”, като 3-та е най-ниска, а 1-ва най-висока.

Сред другите нововъведения са например, че автогарите с най-висока категория трябва да имат сайт на 3 езика, които трябва да са българки, английски и още един официален език на Европейския съюз. Електронна информация е задължително да има и за автогарите от другите две категории, като за най-ниската – 3-та изискването е тя да е на български, а за 2-ра се добавя и английският.

Автогарите обаче от всички категории са длъжни да предоставят безжичен интернет на пътниците. Освен това е задължително и всяка една да работещ телефон, на който потребителите да получават актуална информация.

С новите регламенти се повишават изискванията за осигуряване на достъпност и удобства за хората с увреждания и намалена подвижност. Наличието на подемна платформа или рампа за инвалидни колички става задължително за всички категории. Освен това навсякъде трябва да има и маркирано място за спиране и престой на автомобили превозващи лица с намалена подвижност.

Автогарите първа категория трябва да имат и обучен персонал и в тях да се предоставя безплатна помощ на лицата с увреждания и намалена подвижност. Гишета за информация и продажба на билети също са задължителни, също и отделено място за съхранение на багаж. Във всяка автогара трябва да има и помещение за майки с деца, като техният брой е в зависимост от категорията са между 1 и 3, а при по-високия клас е задължително и поставянето на маса за повиване.

В регламента има записани и точни параметри, на които трябва да отговаря чакалнята на всяка автогара. За категория 3 определените места за сядане са 20, а площта не може да е по-малко от 40 кв. м. При 2-ра категория местата за сядане нарастват на 30, площта на 60 кв. м. и се добавя задължителна климатизация. Автогарите от най-висок клас трябва да са поне 100 кв. м., на които да има поставени 50 места за сядане.

Банкомати и постерминали трябва да има по всички автогари от 2-ра и 3-та категория. За тях има изискване да са оборудвани и с кабинет за оказване на спешна долекарска помощ. Освен това при тях е задължително и заведения за бързо хранене или автомати за топли храни и напитки.

Новите изисквания няма да създадат допълнителни тежести за собствениците на автогари, посочват от Министерство на транспорта. Според информацията им предвидените критерии за определяне на една автогара в трета категория са почти идентични със съществуващите минимални задължителни изисквания, на които трябва да отговарят автогарите в страната.

Обсъждат идеите 14 дни

В момента предложенията за промяна в нормативната база, с която се въвежда категоризация на автогарите, е публикувана за обществено обсъждане. Срокът е 14 дни, след което ще бъде предложена за утвърждаване от министъра на транспорта.

При разписване на регламента той ще бъде обнародван в „Държавен вестник” и влиза в сила 3 дни след публикуването. Стопаните на автогарите ще имат 6 месеца на разположение да преведат съоръженията към изискванията на категорията, към която искат да бъдат поставени.

Въз основа на категоризацията ще бъде изготвена и методика за определяне на цените на предоставяните автогарови услуги. В момента експертна група работи по определянето им, като се очаква те да са с граница „от-до” за всяка категория.

Досега цените се формираха свободно, независимо от големината на автогарата и предлаганите в нея услуги./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук