неделя, май 5, 2024
Google search engine
дом Разследване Адвокатът на Ахмед Муса е отказал да го представлява в днешното дело

Адвокатът на Ахмед Муса е отказал да го представлява в днешното дело

0
1023

Окръжният съд в Пазарджик се оттегли, за да се произнесе по направено искане за отвод на вещо лице по делото за радикален ислям. Искът е от някои от защитниците на 14-те подсъдими по делото за разпространение идеите на „Ислямска държава“ – ИДИЛ.

За втори път част от адвокатите на подсъдимите поискаха отвод на експерта Алекс Алексиев с мотива заради предубеденост от негова страна.

Някои от адвокатите са позоваха отново и на факта, че Алексиев не е в списъците на вещите лица, въпреки, че нормативната база допуска назначаването на такива лица за експертизи по дела. В две съдебни заседания бяха изслушани направените от политолога експертизи.

Преди произнасянето на съда по приемането им беше направено повторно искане за отвод на експерта. По първото искане Окръжният съд в Пазарджик се произнесе в предишното заседание на 19 януари. Тогава съдът с определение отхвърли като неоснователни претенциите на защитата.

На днешното заседание експертът по радикален ислям Алекс Алексиев, за чието оттегляне настояват адвокатите на обвиняемите, трябваше да даде заключение дали в разпространяваната от Ахмед Муса и подръжниците му книга „Вероотстъпване“ има призиви към джихад, информира БНР.

Адвокатът на Ахмед Муса е отказал да го представлява в днешното заседание. Острите противоречия между защита и подсъдим са възникнали, тъй като Ахмед не е намалил 400-те въпроса към вещото лице. Съдията е дала почивка, за да бъде осигурен друг адвокат.

При представяне на заключението от първата експертиза на 19-и януари Алекс Алексиев експертно заяви, че конфискуваните по делото видеоматериали и в коментарите на подсъдимите в социалните мрежи има призиви на джихад. Ахмед поиска вещото лице да каже кога и по кого Ал Багдади е изпращал посланията си към България и каква е връзката на „Исламска държава“ с него.

Алекс Алексиев отговори, че, като самообявил се халиф на „Ислямска държава“, Ал Багдади отправя посланията си към всички мюсюлмани, а фактът, че тези призиви се разпространяват и тиражират от подсъдимите, означава, че те симпатизират на тези идеи.

По-голямата част от въпросите на Ахмед Муса не са съотносими към делото, а по-скоро изпит по религия, но подсъдимият държи да ги зададе./фокус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук