АД В ИТАЛИЯ! Големият удар за Рим предстои! Спяща заплаха дебне Вечния град

0
1438

Поредицата трусове, които удариха Централна Италия през последните месеци, предизвика опасения, че за Рим големият удар тепърва предстои, пише Дейли Телеграф“,.

Докато учените казват, че не съществува риск италианската столица да бъде ударена от „голямо земетресение“, друга заплаха дебне Вечния град: спящ вулкан. Той показва признаци на активност, които, съчетани със сеизмичната история на района, може да се окажат лош знак.

Магмени камери, намиращи се на няколко километра дълбочина в земята под жилищните райони на Арича, Кастел Гандолфо и Албано, се пълнят с магма. Същевременно, земята в района се покачва с 2-3 мм годишно, твърди изследване, публикувано в Geophysical Research Letters.

Учените са изследвали историята на Хълмовете Албани, разположени на 20 километра югоизточно от италианската столица, и са установили цикличност в изригванията на вулкана. Те обръщат внимание на дългите паузи между проявите на активност.

„Когато това изригване се случи, то има експлозивен ефект – като от отваряне на бутилка шампанско, която е била разклатена. Именно такъв процес причини редица земетресения в района в началото на 90-те години, с малки трусове и няколко случая на земетресения от 4 по Рихтер“, пояснява Фабрицио Мара пред италианския ежедневник „Република“.

Той обаче казва, че засега жителите на Арича, Албано, Марино и Кастел Гандолфо няма за какво да се тревожат: „Тук говорим за събитие, което ще се случи може би след хиляда години”.

Той допълва, че е важно властите да се уверят, че сградите не представляват опасност в случай на земетресение. Според него земетресенията, които разтърсват Централна Италия, няма да окажат въздействие на вулканичната активност на Албаните.

Установено е, че сеизмичната дейност може да предизвика изригване на вулкан. Но това може да се случи само при вулкан, който е на ръба на изригването, уточнява Мара.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук