Алекс Сърчаджиева за баща си: С Йосиф Сърчаджиев се видяхме веднъж на по сладолед

0
2516

Актрисата крала праскови като дете

Още от детските си години Алекс Сърчаджиева познава смисъла на думата „отговорност“. Като малка помагала много на майка си – именитата българска актриса Пепа Николова, ходела с нея в театъра и не криела дори и най-бурните си тийнейджърски прояви. Двете били повече приятелки, отколкото майка и дъщеря.

Александра е родена на 20 май 1983 г. в София. Дете е на известни родите­ли – актьорите Пепа Нико­лова и Йосиф Сърчаджиев. Алекс обаче израства само с майка си, а с баща си не е дори близка, въпреки че носи неговата фамилия. Казва, че се е виждала с него само един-единствен път, когато е била на 11 години, в една сладкар­ница, за 2-3 сладоледа. Оттогава до ден-днешен, както и самата Александра е казвала неведнъж „този човек не съществува”.

Сърчаджиева живее и израства в софийския квар­тал „Мусагеница”. От дет­ството си помни най-вече тичането по улиците, играта на жмичка и на „Стражари и апаши“.

„С приятели обичахме често да крадем пра­скови от дворовете и в София, и в Харман­ли, където ходех лятото при баба ми и дядо ми”, спомня си с усмивка Алекс.

Като цяло била послуш­но дете, въпреки че не липсвали и моменти, които да изправят на нокти майка й. Например била на не по­вече от 7-8 години, когато с приятелка решили, че ще ходят пеша… до Турция. За късмет още в началото на пътя ги пресрещнали съсе­дите, които ги върнали с колата обратно у дома.

„На излизане от Харман­ли има едно място, което се казва „Гергана” – там ни намериха едни съседи и ни прибраха с колата.” Раз­бира се, после за калпазан­ките последвали наказания – никакво излизане за игра в квартала, което било и техният най-голям кошмар. „За разлика от сега, когато всичко е насочено към интернет, тогава най-голям кеф за нас беше да излезем навън и да играем с приятелите си”, прави паралел днес младата актриса.

За първи път се влюбила в детската градина. Пом­ни, че настойчиво давала дъвки на едно момче, но то така и не ги взимало. „Бях влюбена и постоянно давах дъвки на момче­то, тайно от госпо­жите, а той не ги иска­ше. Явно не съм му била достатъчно симпатична”, връща с усмивка лентата Сърчад­жиева.

Когато поотраснала мал­ко Александра започнала да ходи с майка си в театъ­ра и така никога не били на разстояние една от друга. Разказва за един от най-ценните съвети на Пепа: „Научена съм от малка, че човек сам трябва да постигне нещата в живота си – няма значение кои са ти родителите. Те са си те, а ти си никой – и сам трябва да изградиш името и пътя.

Най-лесно е мама и тате да те бутат, но мама и тате са до едно време. И когато те си отидат, а ти си свикнал да получаваш всичко нагото­во, просто ставаш негоден за живота”.

Днес учи на същото и дъщеря си София. Опитва се да й обясни, че никога не може да получи всичко, което поиска. Не е от родителите, които се оставят да бъдат командвани. „Човек трябва да направи, да даде нещо, за да получи. Наясно съм, че София сега не разбира много от нещата, които й говоря, но като порасне, те със сигурност ще останат някъде в главата й. И тогава ще разбере. Така съм била и аз – много пъти не съм разбирала какво ми казва, но тя все ми викаше: „Един ден, като имаш дете, ще разбереш!” и сега е точно така”, разсъждава Алекс.

След детската градина, следващите й любовни трепети били в училище – там обаче не оставало много време за дърпане на коси, бутане по коридорите и всички варианти, с които можеш да покажеш на някого, че не ти е безраз­личен, защото Алекс била отличничката на класа.

„Учех много, защото ис­ках да покажа, че наистина сама си изкарвам оценките – със знания, а не защото съм дъщеря на Пепа Нико­лова. Разбира се, имала съм и слаби оценки, също така съм и бягала от час – като всички ученици. Но като цяло бях примерна и добра. Не ми се е налагало, например, да подписвам майка си в бележника, не съм крила нищо от нея ни­кога“, признава Сърчаджиева.

До последно не знаела дали ще има абитуриентски бал. Затова и спомените на Александра за този момент не са свързани с нерви и месеци наред търсене на рокля, обувки и всичко нуж­но за една приказна визия. По това време Алекс сни­мала „Най-важните неща” на Иван Андонов. „Два дена преди него се разбра, че ще раз­местят програ­мата така, че да мога все пак да отида. Взех си роклята в последния момент, но в крайна сметка си изкарахме приятно”, усмихва се актрисата. Балът й в НДК, след което веселбата продължила до сутринта в столични заведения.

„Никакви нерви, нито напрежение съм трупала покрай бала. Сега, като гледам какви истерии на­стават и искрено се чудя.

Принципно смятам, че е много глупаво да даваш толкова пари за рокли и други екстри, а е по-добре да отидеш някъде за пет дни на екскурзия в чужби­на. Но какво да направим, това е положението”, при­мирена е Сърчаджиева.

Александра губи май­ка си на 22 септември 2006 г. Именитата актриса дълго се бори, но накрая губи битката с рака. „Ми­нах през ада заради бо­лестта на мама. Прекарах 3 месеца в болницата с Пепа, ходех денонощно по аптеки, нагледах се на всевъзможни страхотии. Не мога да повярвам, че живеем в такава държава”, каза с болка преди години Сърчаджиева.

Най-голямата й награда днес, заедно с раждането на дъщеричката й София, е: „Това, че съм дъщеря на Пепа! Ще се опитам да живея достойно заради майка ми. Тя бе прекрасен човек. Имах щастието да имам велика майка!”.

Ангел-хранител я връща от оня свят

Красивата Алекс Сърчалжиева дължи живота си на двама души. Единият безспорно е легендарната й майка Пепа Николова. Другият бил напълно непознат човек. Връщайки се назал в годините, младата актриса е категорична, че това е бил нейният ангел-хранител.

Алекс била на 6-7 годинки, но все още ярко си спомня случката, при която се отървала от лапите на смъртта с помощта на въпросния мъж.

Тогава двете с майка си били на почивка в Балчик. Палавата актриса учила малката си щерка да плува, но изведнъж тя навлязла навътре в морето. И днес Алекс Сърчаджиева си спомня с ужас, че усетила как се дави. Колкото и да се опитвала да излезе на брега, тя все повече се отдалечавала навътре в морето. Майка й колкото и да била бойна и с остър език, в трудни ситуации губила ума и дума.

И вместо да се спусне да я спасява, тя се завайкала и призовавала Господ да го стори. В този момент непознат мъж я спасил от смъртта. Той изтеглил уплашеното момиче на брега и му подарил втори живот.

Запалва първата си цигара от глупост

Александра пропушва малко преди да завърши училите. Признава, че е опитала от любопитство, но и от глупост.

„Опитах от чиста глупост, исках да видя какво е. Но този вреден навик взе, че ми остана. Майка ми, разбира се, не беше хич доволна от този факт. Ако един ден София реши да пропуши, ще е ужасно. Дано не го направи“, надява се актрисата.

Тя пуши по около кутия на ден. Спряла обаче цигарите по време на бременността.

Източник: в-к Шоу

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук