Алпинистът Боян Петров е „Мъж на годината” за 2016-а

0
1175

Алпинистът Боян Петров е „Мъж на годината 2016„. Той спечели приза в конкуренцията на други двама достойни претенденти – параолимпиеца Ружди Ружди и писателя Георги Господинов. За девети път „Дарик радио” отличава най-успешните български мъже, доказали се през последната година.

Боян Петров е първият български алпинист, изкачил осем осемхилядника – К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик. Общо в метри Боян е изкатерил 57 571 м в Азия.

Второто място е за златния Ружди Ружди. Лекоатлетът ни параолимпиец се състезава в дисциплините хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле. През миналата година на Параолимпиадата в Рио той завоюва най-голямото отличие в тласкането на гюле, подобрявайки световния рекорд. Няколко месеца по-късно счупи рекорда и на Европейското първенство.

На третото място е един от най-успешните млади български автори както в родината, така и в чужбина – Георги Господинов. Негови творби са преведени на над 20 езика.

Тази година единствената женска награда „Мис ТВ чар” отиде при Поли Златарева.
В категория „Легенда” наградата безапелационно отиде при писателя Антон Дончев.

Тази година за първи път бе връчено отличието „Нова ТВ медийна звезда”. Водещият и добре познат глас от ефира на Дарик Драгомир Симеонов грабна приза./дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук