Ангел-хранител върнал Ненчо от среща със Свети Петър

0
1369

Едва ли има българин, който поне веднъж да не е гледал имитатора на Бойко Борисов – Ненчо Балабанов. Симпатягата от Котел обаче днес нямаше да е национално известен, ако в младежките си години беше пренебрегнал съвета на майка си да не се качва в ламаринен ковчег.

Новият водещ на „Господари на ефира” е родом от Котел, нявга възрожденско, книжовно и бунтовно средище. Бунтовник срещу комунистическата доктрина бил и дядото на актьора – дядо Ненчо, заради който

родът Балабанови не бил сред любимците на властта

Старецът не цепел басмата на комунягите и в годините на тоталитарния строй си отворил частен бизнес. Дядо Ненчо построил воденица и мелел брашно.

11_Nencho2.jpg„Разгониха му фамилията, защото го обявиха за „частник”. А това беше нещо ужасяващо за властта. Дядо беше голям работяга, добряк, с феноменално чувство за хумор, но в крайна сметка не успя да се пребори с партията и му взеха мелничката”, споделял е Балабанов.

Но дотук за бунтовническия нрав на стария Ненчо Балабанов… Освен чувството за хумор неговият внук е наследил от дядо си и някои черти от темпераментния му характер, заради който често върви с рогата напред и си пати от мерака си вечно да става неговото. С изключение на онзи случай, в който младият Ненчо не се озовал на среща със Свети Петър.

Три-четири лета преди 20-тата му годишнина Балабанов планирал пътуване от Котел до София. Негови приятели щели да се записват в Софийския университет и за компания уговорили Ненчо да ги придружи до столицата. Бъдещият имитатор на Бойко бил раздвоен – хем му се ходело на разходка до Софето, хем не.

„Майка ми ме пита каква работа имам в София. Казах й, че другарите ми просто ме канят на разходка с тях. И тогава тя ми каза: „Я си стой тука,

за какво ще биеш 300 километра

само ще се утрепаш от път”. Добре, че се отказах…”, спомня си Балабанов. Двамата му приятели така и не стигнали до столицата, тъй като пътят към София се превърнал в тяхно лобно място. Загинали на място в жестока катастрофа. След този инцидент у Ненчо още повече се засилила вярата към Бога и в това, че всеки човек си има ангел-хранител, който чрез майка му го предупредил да не предприема фаталното пътуване.

„Аз вярвам в това, че Бог е нещо като вселенска енергия и че всеки от нас е закрилян от ангел. Иначе нямаше да съм жив, още повече, че11_Nencho4.jpg освен този случай, имам и други пътни инциденти с мотор, от които съм се измъквал, дето се казва на косъм”, сигурен е водещият на „Господарите”.

И тъй като и до днес е благодарен на всевишните сили, че са запазили живота му при всеки удобен случай Ненчо се стреми да помага на хора, пострадали при пътни инциденти. Миналата пролет, когато правеше фурор от сцената на „Като две капки вода”, Балабанов дари една от наградите си в размер на 1000 лева на 16-годишния Милчо Паликарски – единственият оцелял при кървавото ламаринено меле, причинено от пиян шофьор, край село Яхиново.
Два от другите опасните момента в живота на Ненчо Балабанов са свързани с черница и колело. „Още ми е чудно как останах жив, когато

тупнах като чувал от един орех

Бях се покатерил на него, за да бера… дуди. Черницата се беше вплела в ореха, а на мен неговите клони ми се видяха доста по-стабилни. Но тъй като ми беше първо катерене върху това широколистно дърво, не знаех, че клоните са хлъзгави.

При падането си счупих само ръката”, разказва Балабанов.

В биографията му фигурира и друга фрактура – на долния крайник. Него наранил, спъвайки се в бордюр, докато гони мацка от квартала, взела без позволение колелото му. Кросът приключил в болницата, а за следващите два месеца „Фейсбойко” излязъл от строя.



И Балабанов с личен дубльор

Талантливият имитатор Ненчо Балабанов не отсъства от сцената дори когато не е на нея. Оказва се, че новоизлюпения водещ на „Господари на ефира” си има имитатор. Той играе вместо него в моментите, когато не може да изпълни работните си задължения в театъра.

Клонингът на Ненчо е актьорът Николай Дограмаджиев. Същият ще изиграе Ненчо в „Рибарят и неговата душа” в Музикалния театър на 24 февруари. Балабанов обясни, че неговото участие в пиесата се е отменило поради организационни проблеми.

Никола КОЛЕВ,ШОУ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук