Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС, Северна Ирландия и Шотландия не искат

0
1564

Над 16,2 милиона британци се обявиха за излизане от ЕС, с повече от милион по-малко са гласували за оставане в ЕС. Град Съндърланд гласува против оставането на Великобритания в ЕС, съседният Нюкасъл не иска да излиза. Британският паунд падна под 1,44 долара след данните за резултатите от Съндърланд.

Така започнаха репортажите за първите официални резултати от преброяването на гласовете в референдума. Преди това социологическите проучвания на общественото мнение, обявени след приключването на референдума за британското членство в ЕС, говореха за победа за привържениците на запазването на връзката с Брюксел.

И борсата в Токио стартира с покачване 0,5% Резултатите от анкетата, проведена от Ipsos Mori по време на референдума в четвъртък сочат, че 54% от британците са гласували за оставане на Обединеното кралство в ЕС, а против са – 46 на сто. Преди това социологическата компания YouGov обяви резултатите от свое проучване, направено за телевизия „Скай нюз“, според което за запазване на членството на страната в общността на 28-те държави са 52% от британците, 48% са прекратяване на отношенията с Брюксел.

В Обединеното кралство гласуваха в 382 местни избирателни района през цялата нощ, очакваше се преди сутринта да стане ясна тенденцията, но тя се оказа твърде неясна за предвиждане. И така трябваше да се чака до сутринта. И Съндърланд, и Нюкасъл са в искащата излизане североизточна част на Англия. Преди да стане известно, че Съндърланд не иска ЕС, стана известно, че избирателите в съседния град Нюкасъл ъпон Тайн са гласували със съвсем лек превес против излизането на Обединеното кралство от ЕС (50,7% от британците в този град, участвали в референдума в четвъртък , са гласували против разтрогване на отношенията на Лондон с Брюксел, а 49,3% – за „брекзит“ (излизането на Великобритания от ЕС).

Нюкасъл ъпон Тайн бе първият избирателен район на Британските острови, където бяха обявени резултатите от гласуването на референдума в четвъртък. В 02:18 часа паундът в Лондон падна до 1,4312 доллара. Преброяването на гласовете на референдума във Великобритания я оставяше в ЕС, минути по-късно бе обратното. Това бе картината в преброителната нощ след референдума за или против оставането на Обединеното кралство в ЕС. След като в четвъртък вечерта социолозите обявиха, че във Великобритания побеждават привържениците на оставането, първите частични резултати посочиха обратното.

Към 05:00 часа българско време имаше леко предимство за искащите да виждат страната си свързана с ЕС. Шотландците се обявяват за запазване на силните връзки с Европейския съюз, а очакваните резултати от централните части на Лондон натежаваха също в тази посока. Северна Ирландия също гласува против напускането на ЕС. В Гибралтар, който е територия на Великобритания, над 95% бяха за ЕС. Привържениците и противниците на излизането на Великобритания от ЕС вървяха наравно при преброяването на гласовете.

През времето до 05:30 часа българско време евроскептиците и адептите на евроинтеграцията се редуваха по няколко пъти начело с прибавянето на резултатите от поредния избирателен район. И нито една от двете страни не успява да излезе по-категорично напред. Междувременно се очерта, както се очакваше, значителна разлика в предпочитанията на шотландците и ирландците от Обединеното кралство от една страна и англичани и уелсци от друга.

Като региони – в ЕС искат да останат Шотландия, Северна Ирландия общини на Лондон, Ливърпул също гласува за оставане. Против са в големи части на Англия и части от Уелс. Сутринта, малко след 6 часа българско време, извънборсовият курс на британската лира на пазарите (Forex) падна с 10%. Според данните от търговията, в 06:02 часа паундът се разменя за 1,34789 долара.

Това е минималният курс на лирата спрямо долара от 1985 година досега. Фючърсът на британския фондов пазар е спаднал с 8,4% до 5828,5 пункта. И се стигна до момента, в който Би Би Си и „Скай нюз” публикуваха своите сбъдващи се прогнози. Право на глас в този референдум имаха 46,5 милиона британци, гласуваха малко повече от 72% от тях. Това беше едва третият общонационален референдум в кралството. През 1975 британците одобриха присъединяването си към Общия пазар.

Общият пазар, създаден с Римския договор през 1958 г., имаше за цел да премахне пречките пред търговския обмен между държавите членки с цел повишаване на икономическия просперитет и постигане на „все по-тесен съюз между народите на Европа“. Общият пазар, в който тогава влезе Лондон, бе изграден чрез митническия съюз от 1968 г., отмяната на квотите, свободата на движение на гражданите и работниците и известна степен на данъчна хармонизация посредством общото въвеждане на ДДС през 1970 г.

Тогава свободата на търговията със стоки и услуги и свободата на установяване останаха ограничени поради антиконкурентните практики, които държавните органи продължаваха да налагат. Това се промени с Единния европейски акт от 1986 г., който включи целта за вътрешния пазар в Договора за Европейската икономическа общност (ЕИО), определяйки го като пространство без вътрешни граници, в което свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали е гарантирано.

По-нататъшното развитие на ЕС обаче доведе до нарастване на съпротивата срещу бюрокрацията в Брюксел. Така се родиха евроскептиците и във Великобритания и на други места в Европа. Във всички случаи най-щастлив изглеждаше британският такъв Найджъл Фарадж. Никола Стърджън, която е шотландски премиер, обяви, че Шотландия може да разгледа бъдещето си като част от Европейския съюз,

В случай на излизане на Великобритания от ЕС, британското правителство няма да може да представлява интересите на Северна Ирландия, съобщи ирландската националистическа партия „Шийн Фейн“. Щом станаха ясни резултатите азиатските борси се сринаха. Токийската фондова борса преживява един от лошите си моменти, засегната от резултатите от референдума във Великобритания. В петък сутринта българско време, след като стана известно, че повече хора във Великобритания са гласували за излизане на страната от ЕС, борсата в Токио се срина с над 8 процента, тази в Хонконг регистрира минус 5%.

Цената на барел петрол сорт „Брент“ падна с 5%, а цената на унция злато излетя нагоре с 50 долара. Британският паунд се срути до нива, невиждани от 80-те години на XX век. Сагата изглежда сега започва./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук