Антибиотици за крави убиват околната среда

0
1294

Фекалиите на крави, употребяващи антибиотици, отделят в атмосферата 1,8 пъти повече метан от тези на животните, които не са получавали тези лекарства, става ясно от изследване, публикувано в списание Proceedings of the Royal Society.

Според резултатите от работата на учените половината от участващите в подборното проучване крави са употребявали тетрациклин, а другата половина била чиста откъм взимането на антибиотици. Според учените прекалената употреба на този вид лекарства предизвиква появата на устойчиви на антибиотици и произвеждащи метан микроорганизми в червата на добитъка.

Според преценката на еколози селското стопанство е отговорно за освобождаването на най-малко 10% от емисиите на парникови газове в атмосферата. Метанът е един от газовете, които оказват сериозен парников ефект, пречейки на изпускането обратно към Космоса на топлинната енергия, получила се в атмосферата под влияние на слънцето.

Според биолози в днешно време в атмосферата попадат около 500 млн. тона метан годишно, в това число и от природни източници – от блатата и дивите животни, както и от човешки дейности, в това число и от животновъдство./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук