Арестуваните журналисти били с незаконни действия, според Спиридонов

0
9158
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов не би могъл да разбере как хора, които се борят за справедливост, са използвали незаконни действия.

Такъв коментар направи той във връзка със задържаните журналисти край Радомир.

Той обясни, че по случая е образувано досъдебно производство, но отказа да разкрие повече информация по случая, тъй като щял да навлезе в работата на местния прокурор от Радомир.

Стана ясно, че на територията на село Ъгълница са намерени опожарени документи, а Спиридонов и добави, че на територията на София е бил открит и автомобил с документи, предвидени за унищожаване.

Много пъти сме получавали информация от „Бивол“ за подготвени или извършени престъпления, разкри шефът на ГДБОП, но посочи и своята гледна точка към разразилия се скандал, че „гледаме един тъп филм с измислен сценарии„.

Спиридонов посочи още, че няма за какво да се извинява на никого.

Припомняме, че на 13-ти срещу 14-ти септември Радомирски полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване. Тримата саотведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследването.

Единият от задържаните е журналистът Димитър Стоянов, а другият е румънски журналист. Всичко започва, когато журналистите подават сигнал до ГДБОП за фирма в района на Перник и Радомир, която се готви да гори секретни документи.

На 15 септември Съюза на демократичните сили – СДС поиска пълна прозрачност от страна на отговорните институции по случая с арестуваните край Радомир журналисти от България и Румъния. Това пише в позиция на партията, изпратена до медиите.

Също в събота, „Демократична България“ настоя гласеният за вътрешен министър досегашен главен секретар на МВР Младен Маринов да бъде оттеглен заради тежкия провал на властта в сектор „Сигурност“, по повод скандалния полицейски арест на двама журналисти край Радомир и отвеждането им с белезници в полицейски участък.

И в „Движение България на гражданите“ – ДБГ са убедени, че с действията си полицията в Перник е саботирала международно журналистическо разследване на мащабна корупция.

Омбудсманът Мая Манолова констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност. Тя бе категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук