Арестуваха училищен директор, опипвал ученичка

0
962
Директорът на училището в село Ново Паничарево, община Приморско е арестуван след сигнал, че е блудствал с малолетно момиче. 58-годишният Христо Радев е бил закопчан в школото, в края на работния ден в понеделник, с прокурорско разпореждане за 48 часа.
Срещу него вече е повдигнато обвинение по чл. 150 от НК за блудство с лице ненавършило 14 години, съобщиха от прокуратурата. Разследващите пазят в тайна подробностите около педофилския случай и името на детето. Жертвата е 12-годишно момиче от ромски произход, ученичка в седми клас. Според непотвърдена информация, директорът Радев е опипвал брутално момичето възползвайки се от ситуация, когато двамата са били насаме. Детето се е оплакало на майка си, а тя веднага е подала жалба в полицията в Приморско. Няколко дни са били нужни на разследващите, за да се уверят, че момичето на лъже. Според непотвърдена информация, която се тиражира в селото, жертвата е успяла да запише с телефона си директора, докато я опипва.
Местните жители са в шок от случая, никой в Ново Паничарево не вярва, че директорът е способен на подобна низост. Учителите в ОУ „Христо Ботев“ пък са убедени, че шефът им е натопен и е невинен. „Христо Радев е местен жител и всички го познаваме много добре. Човек с изключителен авторитет, много възпитан и интелигентен. Никога досега не е имало най-малко съмнение относно неговата почтеност. Всички сме изненадани от случая“, коментира кметицата на Ново Паничарево Яна Жекова. 58-годишният Христо Радев ръководи селското школо близо 20 години, преподава руски език и до момента е бил с безупречна репутация. Съпругата му работи също като учител и преподава български език и литература. Семейството има син и дъщеря, които живеят от години в Англия, а съвсем наскоро директорът станал дядо на първото си внуче, разказаха хора от селото.
Семейството на седмокласничката също се ползва с добро име сред местните жители. Бащата работел като международен шофьор в чужбина и често отсъствал. Майката пък се трудела като камериерка в морските курорти през лятото. Няколко часа преди да бъде арестуван директора, родителите нахълтали в кабинета му и вдигнали грандиозен скандал. Бащата на момичето опитал да се саморазправи с Радев, но жена му го спряла, разказаха очевидци на грозната сцена.
Шефката на образователния инспекторат в Бургас заяви, че е неприятно изненадана от случилото се. „Познавам Христо Радев от 20 години, никога не съм забелязала нещо смущаващо в поведението му. Познавам го като ерудиран и възпитан човек и блестящ професионалист. Никога до момента не съм имала никакво оплакване срещу него. Звъня му от вчера по телефона, но нямам връзка с него. Опитвам се да разговарям с учителите в Ново Паничарево, но комуникацията е много трудна с тях. Те не вярват че той е извършил подобно нещо, отговарят ми, че всеки момент ще дойде на работа. Доколкото разбирам от странични източници, учителите смятат, че е набеден“, коментира директорката на инспектората в Бургас Виолета Радева.
От прокуратурата обаче са категорични, че има достатъчно доказателства за извършени блудствени действия с ученичката. От държавното обвинение ще настояват директорът Радев да остане в ареста с постоянна мярка, а съда трябва да се произнесе в четвъртък.
Учители и ученици пък прекараха под ключ и строга охрана вчерашния учебен ден. Школото бе здраво залостено отвътре, а зад вратата зорко дебнеше чистачка, в ролята на пазвантин. Жената отказваше да допусне журналисти и отпращаше всеки непознат, който се опиташе да доближи училището. „Наредено ми е да не пускам никой, освен учениците и учителите“, каза чистачката. За всеки случай някой бе изкъртил външната брава на входната врата, като допълнителна предпазна мярка срещу неканени гости. Учениците прекараха целия учебен ден в школото и не излязоха дори през голямото междучасие. Пострадалата Радостина днес пропусна учебните занятия и остана в дома си. Тя наблюдаваше от прозореца безуспешните опити на репортерите да се срещнат с някого от преподавателите. Няколко пъти седмокласничката излезе от къщата, но не напусна двора. 12-годишното момиче, чието физическо развитие е изпреварило доста възрастта й, живее точно срещу училището, на трийсетина метра от школския двор.
Скандалът е тема №1 в малкото селце и хората живо се вълнуват какво точно се е случило между директора и ученичката. Повечето смятат, че уважавания от всички Христо Радев е попаднал в капан и е натопен. „Никой не вярва, че този човек е способен на такова нещо. Скроили са му шапката, ама защо – не знам“, коментираха местни жители. Според тях между фамилията на момичето и директора имало стара вражда. Баща й Христо работел преди време в училището и отговарял за снабдяването с дърва за отопление. „Нещо стана, имаше някакви разправии и го уволниха от училището. Чу се, че е имало липси, ама никой не разбра дали става въпрос за кражба“, коментираха местните жители.
12-годишното момиче вече дало показания в присъствието на психолог и родител. Тя разказала, че блудствени действия с нея били извършвани и преди.
/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук