Арестуваха четирима за разпространение на нарязан тютюн (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
22258

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ШРЕС / СОФИЯ

Арестуваха четирима души, разпространявали незаконно тютюн. Искането за техния арест е на Апелативна специализирана прокуратура, съобщиха от Спецсъда.

Четиримата са определени като участници в организирана престъпна група от село Абланица, Гоцеделчевско. Те държали и разпространявали незаконно нарязан тютюн в големи размери. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си. Досъдебното производство е образувано в края на ноември 2017 г .

Участниците в групата са задържани на 26 юни 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП, РЗ БОП-Благоевград и Специализираната прокуратура.

Първата съдебна инстанция наложи на ръководителя на групата мярка за неотклонение „Домашен арест“, а на участниците – парични гаранции. След протест от Спецпрокуратурата пред Апелативния специализиран наказателен съд четирима вече са в ареста.

Според събраните доказателства групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. По време на операцията по задържането е откритопроизводственото“ помещение, в което е открито голямо количество нарязан, пакетиран и етикиран тютюн. Според съобщение на МВР то било 1 тон.

Открити са четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

На част от пакетите са били залепени товарителници на куриерски фирми за експедиция към различни потребители.

Групата изкупувала суров тютюн от производители. Клиентите са набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм.

На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв., поясняват от Спецпрокуратурата.

Изображение 367486Изображение 367488Изображение 367489Изображение 367490

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук