Арестуваха членове на СИК във Врачанско след скандалното видео с дописани бюлетини

0
78
Задържани са двама от членовете на Секционна комисия от село Малорад, които станаха известни със скандално видео с подправяне на бюлетини. Това съобщи говорителят на Районната прокуратура във Враца Емилиян Костов.

По думите му става ясно, че арестуваните са жена и мъж. На видеото задържаната се вижда и се чува гласът на мъжа. Днес те ще бъдат задържани за срок до 72 часа, след което ще бъде внесено искане за постоянен арест.

„Започнато е разследване, че на 29 октомври длъжностно лице е преправило резултати от проведени избори за общински съветници. За това се предвижда от 1 до 5 години затвор. Незабавно са дадени конкретни указания на разследващите органи. В рамките на вчерашния ден са разпитани множество свидетели“, допълни той.

Обвиненията им са за престъпление, че в качеството им на длъжностни лица са преправили резултати на проведените местни избори 2023 година.

При първоначалния разпит те са признали за случилото се след края на изборния ден. Според показанията им основните виновници били двама – председателят на комисията Моника Йорданова и един от членовете, който подстрекавал към подправяне на изборните резултати. Проверката на органите на реда е започнала още в изборната нощ, когато се появи скандалния клип.

Местните твърдят, че жената от клипа не само е нарушила закона, а и е гласувала многократно за предпочитания от нея кандидат. Името й е Моника Йорданова и е от квотата на ПП-ДБ. Опитахме да се свържем с нея по телефона.

„В момента не мога да Ви давам сведения. Съжалявам. Дочуване”, заяви тя.

Жалба в Общинската избирателна комисия има още от нощта на вота и от там незабавно са сезирали прокуратурата по компетентност.

„Това е изключително грубо нарушение не само на изборните правила. Това е длъжностно лице, което е поставено там като председател на избирателна комисия, за да гарантира сигурността на вота”, заяви Силия Иванова, говорител на ОИК-Борован.

От „Продължаваме Промяната-Демократична България” веднага се раграничиха от своята представителка и също сезираха прокуратурата. Коалицията обяви, че са предприети мерки по отстраняването на председателя като част от комисията в Малорад. Според хората от селото обаче трябва да се търси отговорност от още хора в секционната комисия, предаде NOVA.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук