Армията на Зимбабве откри огън по протестиращи

Демонстрантите се разбягаха, след като армията откри.....

0
4921

Един човек е убит, след като армията на Зимбабве откри огън по протестиращи в централната част на столицата Хараре, съобщи свидетел пред АФП.

Фотограф на АФП заяви, че мъжът е прострелян в стомаха. Той е починал на място.

АП и „Ройтерс“ също съобщават за един убит.

Войници по улиците на столицата на Зимбабве се опитват да разпръснат стотици протестиращи, които твърдят, че са извършени изборни манипулации.

В столицата са организирани протести заради предполагаеми измами на проведените по-рано тази седмица избори. Според официалните резултати управляващата партия Африкански национален съюз – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) печели абсолютно мнозинство в долната камара.

Изображение 371409

Демонстрантите се разбягаха, след като армията откри огън. Войници са окупирали улици в столицата, над която кръжи военен хеликоптер.

Някои от протестиращите крещят „Те ни избиват!“ и „Не водете политиките с оръжия! Умоляваме ви!„. Други хвърлят камъни и тухли по основен път с паркирани военни автомобили. Те са преследвани от полицейски автомобили с водни оръдия. Силите на реда използват и сълзотворен газ.

За първи път армията е принудена да излезе по улиците на столицата от ноември 2017 г., когато беше свален дългогодишният лидер Робърт Мугабе. Тогава армията беше приветствана от гражданите.

Наблюдатели от ЕС и САЩ призоваха африканските власти да оповестят резултатите от президентските избори възможно най-скоро, за да се избегне „нестабилност“.

Избирателната комисия обяви, че до края на седмицата ще съобщи официалните резултати.

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва се обяви против „провокативни изявления“.

„Сега е време за отговорност и преди всичко за мир„, написа той в „Туитър“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук