Артисти бягат от Народния театър

0
1734

Гилдията в потрес от кандидатите за шеф на трупата, сред които е и съветник на Плевнелиев

Режисьорът Бойко Бог­данов, актьорът Мариус Донкин и съветникът на Росен Плевнелиев Григор Ан­тонов са кандидати за шеф на Народния театър. Това е вто­ри опит да бъде избран ди­ректор на първата ни трупа, след като на предишния конкурс нито един от двамата претенденти, Филип Трифонов и Камен Костов, не събра нужния брой точки.

Предстои да бъде създаде­на комисия, която да определи дали новата порция мераклии отговаря на критериите за със­тезанието. След това ще бъдат разгледани концепциите им за развитието на най-важния те­атър в страната. Веднага след обявяването на тримата нови кандидат-шефове артистите в трупата са обзети от сериозно безпокойство за бъдещето си довериха за „Галерия” източ­ници от славния навремето състав. Най-много поддръж­ници в гилдията има Мариус Донкин, който е изиграл значими роли на сцената, но няма управленски опит. Ко­легите му се притесняват, че той не е наясно с менажирането на голяма и сложна трупа и не е вещ в изготвянето на стабилна финансова програ­ма. За разлика от него Бойко Богданов е ръководил театра­лен състав като директор на „Сълза и смях” през 1998-2006 година. Освен като режисьор той се изявява още като поет и композитор, но в съслови­ето е известен с избухливия си нрав и прекалено бохем­ската си нагласа, което не е качество за шеф на първата ни трупа.

Най-екзотична е кандидатурата на сла­бо извест­ния като режисьор Григор Ан­тонов. 43-годишният театрал е съветник на президента по културните въпроси и е син на бившия шеф на контрара­зузнаването Арлин Антонов.

Неотдавна той постави в На­родния пиесата на Фасбиндер „Свобода в Бремен. Гос­пожа Геше Готфрид“, която не се превърна в хит. Антонов е съпруг на актрисата Алек­сандра Василева, станала из­вестна с ролята на украинката в сериала „Седем часа раз­лика“. Половинката на Анто­нов също играе в Народния, а кандидатурата на мъжа й веднага породи съмнения, че президентът урежда свой човек за началник.

Театърът е в управленска криза от 2 години, след като бивши­ят директор Павел Ва­сев се пенсионира. На­следилият го Сашо Морфов изненадващо напусна в знак на протест срещу политиката на правителството. Вежди Рашидов назначи за временно изпълняващ длъжността сце­нариста Емил Бонев, който из­държа в директорския каби­нет само седмица. В настъпи­лата бъркотия ръководството на театъра бе поверено вре­менно на заместник-дирек­торката Милица Трайкова. По всеобщо мнение нито една от новите кандидатури за шеф не е достатъчно авторитетна.

Малкото утвърдени режисьо­ри като Явор Гърдев, Камен Донев, Мариус Куркински, Лили Абаджиева никога не са проявявали шефски амбиции и винаги са предпочитали да правят успешни постановки, вместо да потънат в дебри­те на администрацията. Теди Москов преди време заяви, че се е уморил да работи в театъра, а и представата му за изкуство се разминава с масово ширещия се елемен­тарен вкус. В същото време се засилва тенденцията звез­дите на трупите да напускат щатната си работа и да игра­ят представления в провинци­ята, с което си докарват хо­норари далеч по големи от средната актьорска заплата от 800 лева.

Дори при втория конкурс да бъде избран шеф на Народ­ния, това ще бъде компромис и не вещае добри дни за „им­перския“ театър, е всеобщото мнение в гилдията. По инфор­мация на „Галерия” още арти­сти от състава обмислят да на­пуснат редиците му след пред­стоящата лятна ваканция.

Източник: в-к Галерия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук