Асамблите „Филип Кутев” и „Иван Вълев” сътвориха празник на българския фолклор

0
84

Ансамблите „Филип Кутев” и „Иван Вълев” сътвориха празник на българския фолклор в Плевен. Двучасовото шоу под скалите на кайлъшкия каньон завладя най-голямата открита сцена в града – летен театър „Кайлъка”.  Двата състава изпълниха със съдържание красивото мото на концерта под открито небе: „Свирни и песни правят магия, танцът е тяхната бурна стихия”, съобщи БТА.

 

БТА

 

Певци, танцьори и инструменталисти зарадваха с изкуството си хилядното множество. Държавният фолклорен ансамбъл, създаден от легендарния Филип Кутев през 1951 г., доказа в Плевен, че и днес успешно опазва и развива традициите и е истинска висока школа за сценично фолклорно изкуство.

 

БТА

 

Ярко бе присъствието на оркестъра, на солистите – особено колоритни бяха двамата гайдари, на хоровия и танцовия състави. Зрителите ще помнят дълго внушителната музикално-танцова картина с шопски фолклор, както и звънките изпълнения на песни като акапелната „Събрали са се девет баби” и емблематичната „Дилмано, Дилберо”.

 

БТА

 

Радост за присъстващите донесе също изявата на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев”, който се представи в голям състав – хор, оркестър, много динамичен танцов колектив, който изпълни перфектно ритми в шеметно темпо. На финала дълги овации събраха ръководителите на двата професионални състава, които показаха, че са сред водещите в тази сфера в страната.

 

БТА

 

Тази лятна програма със свободен вход – подарък за плевенчани от Общината,  събра ценители на народните песни и танци от всички поколения, включително много млади семейства с деца,  гости от региона на Централна Северна България. Това е вторият голям фолклорен концерт това лято на знаковата за града „сцена под звездите” след гостуването на популярния певец Илия Луков.
 

БТА

 

 

БТА

 

 

БТА

 

 

БТА

 

 

БТА

 

 

БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук