Асен Василев към работодателите: За истината не трябва да се извинявам

0
32

За истината не трябва да се извинявам„, заяви пред БНР министърът на финансите Асен Василев за искането на работодателите да получат извинение от него заради изказването му пред НСТС, че част от тях са некомпетентни.

„Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. Има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара“, уточни той.

Асен Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател.

„Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен“.

Василев допълни още, че вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април. Вицепремиерът все пак подчерта, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото той гласува бюджета на държавата.

Финансист номер 1 обясни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева, защото, „когато се вдигат средните заплати, трябва да се вдига и максималният осигурителен доход и това е нормално“.

„Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. … Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига – пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва“, обясни Асен Василев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук