Атанас Атанасов: Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица

0
1233

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица в сделката за ЧЕЗ. Те нямат нито управленски опит, нито достатъчно финансов ресурс, за да участват в подобна сделка. Това заяви  лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Атанасов е категоричен, че енергоразпределителната система на държавата е част от националната сигурност. По думите му ако българските служби не са проявили интерес, значи някой им е казал да не се занимават с това. Според лидера на ДСБ този някой е премиера Борисов, защото той ръководи службите.

Атанасов е категоричен и че съществуват достатъчно данни за това, че има заплаха от пране на пари в сделката – може да има скрити играчи, които ще участват при финансирането на сделката. Лидерът на ДСБ посочи още, че е подозрително мълчанието около банката, която ще участва в сделката. По думите му финансирането ще стане по три канала и само един от тези канали ще е от банка.

„За обществото е важно поведението на правителството, което е длъжно да се грижи на националната сигурност, а тук има неглижиране“, посочи Атанасов. Според него аферата с ЧЕЗ има заряда да свали правителството.

„Учудвам се на арогантния непукизъм на премиера, ето вече излиза с идея за балканско Белене.“

Според Атанасов двигателят на семейния бизнес е съпругът на Гинка – Славчо Върбанов. Той бил и известен на ДАНС покрай афера с фалшиви телефонни импулси, които източвали БТК.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро. Тя включва „ЧЕЗ Електроразпределение“, „ЧЕЗ Електро“, „ЧЕЗ Трейд“, както и ВЕИ активи. „Енерго-про“, която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то – Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, а днес президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов.

/бтв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук