Бабата на застреляната Йорданка: „Разбрах от телевизията и се молех да не са те”

0
3205

„Петя ми беше единствената правнучка. И така ми радваше душичката, че…нямам думи. Йорданка беше голямата любов на Благой. Толкова добре се разбираха. Добре живееха, той кола й купи. Не вярвам. Не вярвам, че това е станало”. Думите са на бабата на застреляната Йорданка – Невена Божева от село Правище в община Съединение. Именно там на 1 януари Йорданка завела детето си Петя на гости при баба си, която много обичала. 78-годишната жена видяла последно двете живи в неделя – денят преди убийствата им.

Със сълзи на очите прабатата на Петя споделя, че никой не й е казал за случилото се. Вечерта в понеделник видяла репортажи по телевизиите и веднага се усъмнила, че това може да са нейните хора. „И като чух, просто не повярвах. Аз не вярвам. Казвам си – те фамилиите съвпадат. После като взеха да ги дават и Дането, и детето как целува, си казах – „Боже, те са нашите хора”. И майката на Дани разбрала от телевизията. Нищо не са й били казали. И аз разбрах от телевизията”, повтаря със сълзи на очи баба Невена. Самата тя останала сирак на младини, загубила две от децата си, както и мъжа си преди 30 години. Свикнала на лишения и на мъки възрастната жена категорично отказвала да вземе хапче за успокоение от една от дъщерите си. Йорданка или Дането, както бабата нарича внучка си, не й се е оплаквала Благой да я тормози. Пенсионерката знаела, че младите са заможни покрай Благой, че живеят много добре, че се обичат и че нямат никакви проблеми. Йорданка изобщо не й е казвала, че планира да се развежда с мъжа си и че били разделени от няколко месеца.

„Нищо не знаех аз, нищичко да имат някакви проблеми. Като видях по телевизията, дойде синът ми и той ми потвърди. Искаха Дането и Петя да ги погребат в Правище, но аз отказах, че тук една вода на гроба им няма кой да прелее”, обяснява бабата. След трагедията цялата рода се е събрала в дома й в Правище и всички взели решение майката и детето да бъдат погребани в общ гроб, отделно от убиеца им Благой.

„Благой да е отделно. Що е направил тези щуротии? Айде, тя може да е била всякаква, но защо е посегнал на детето? Като иска, утрепи нея. Остави детенцето”, плаче пенсионерката. Внучка й обичала да се забавлява. Обичала с приятелки да излиза по нощните клубове, за разлика от Благой, който бил по-скоро домошар и не обичал да излиза вечер. Лятото на море била сама с детето и приятелки, без мъжа си. Въпреки това Йорданка не е имала нов приятел, са категорични близките й.

От полицията обясниха, че проверяват и тази версия, потвърждението на която би могло да даде някакво обяснение за зверството.

До момента обаче не са открили нищо в тази насока. От квартирата на Йорданка били иззети лаптопи и телефони, които все още не били изследвани, за да се установи дали младата жена е започнала нова романтична връзка, или не. „Може, ако е открил нещо за нова връзка на жена си в дома им вечерта, докато тя и детето спят, да е пощурял и затова да ги е застрелял, но до момента нямаме доказателства в тази насока”, обясниха разследващи.

Баба Невена също потвърждава, че внучка й Дани била изключително грижовна майка, била много кротка и винаги усмихната. Младата жена израснала при майка си Бонка в Пловдив. Тя била разведена с баща й, който останал да живее в Съединение.

„Ей така си говори с теб и все се смее. Такава съдба й е писана явно. Дано тя и Петето да са на по-добро място”, казва възрастната жена. След това предполага, че „явно той ги е тормозел, а тя е криела от нас. Сигурно ще има нещо такова, защото тя беше много добричка. За да стане това нещо, значи е имало нещо. И е много красива, и не е злобна. Говори с теб и все ти се усмихва. Не било на хубаво явно това”.

От полицията са установили, че вероятно точният час на смъртта на майката и детето е 5,30 часа в понеделник сутринта. Именно тогава съседка е чула три последователни изстрела, за които помислила, че може би са пиратки. Жената била сънена и дори не разбрала откъде идва неприятния шум. Научила какво се е случило чак на следващия ден, когато блокът на ул. „Асен Христофоров” бил преграден от полиция. Никой не знае какво точно е предизвикало яростта на иначе кроткия, както го описват в квартала, Благой.

Както „Монитор” писа, предполага се, че той първо е застрелял с незаконен пистолет „Валтер П38” съпругата си Дани, а след това е насочил дулото към слепоочието на дъщеричката си Петя. И двете са спели на спалнята в апартамента. Момиченцето било кръстено на неговата майка Пенка и много му приличало. Семейството било разделено от около три месеца. Йорданка не искала да прекъсва връзката на детето с бащата и затова тримата празнували заедно Нова година.

Според криминални психолози фактът, че Йорданка допускала мъжа си в апартамента през нощта, означавало, че тя не се страхува от него. Че не е била заплашвана преди това, не е имало грандиозни скандали и Благой не й е посягал. В полицията също няма никакви данни младата жена да е викала униформени и да е искала защита от мъжа си. Учителките от детската градина на Петя също не са забелязали момиченцето да не е обгрижвано и да има някакви проблеми в семейството.

Данни за външна намеса в смъртта им обаче няма. От полицията са категорични, че Благой е застрелял най-близките си същества, след което се гръмнал на свой ред. Входната им врата е била заключена отвътре и около 11 часа в понеделник се наложило кумът на младото семейство да се спусне с противопожарен маркуч от терасата на втория етаж на първия, където живеели Йорданка и Петя. Мъжът влязъл в апартамента, видял окървавените тела и помогнал на бащата на Благой да разбият входната врата. След това се обадили в полицията. Основната версия за зверството остав а дивата и патологична ревност, която Благой е изпитвал към красивата си съпруга. В младежките си години тя била фотомодел и след раждането е възвърнала формата си, което провокирало Благой да я ревнува. Убиецът на майката и детето ще бъде погребан отделно от тях, на друго гробище в Пловдив. Предполага се, че опело няма да има, каквото не се полага на самоубийците./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук