Банов: Докато аз съм министър, няма да се сваля статут на сгради, които са паметници на културата

0
982

Докато аз съм министър, няма да се разглеждат искания за сваляне на статут на сгради, които са паметници на културата. Това заяви министърът на културата Боил Банов, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провери реставрацията на Западната порта на античния град Сердика.

Банов обясни, че промяната на статута на такива паметници може да се случи само при ясни законодателни правила, които да правят обществено достояние всеки един от етапите и в случай, че има категорично становище, включително и от граждански и неправителствени организации.

„Това ще отнеме време. Дотогава такива искания за сваляне на статута няма да се разглеждат“, заяви министърът на културата.

На въпрос дали ще се преразгледат вече взети такива решения, той обясни, че експерти и юристи трябва да кажат дали това е възможно.

Фандъкова е настояла пред Банов работата на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде максимално публична и да се спре безконтролното снемане на статути. Столичният кмет е предложила на министъра общината да направи дигитален архив на сградите, които са паметници на културата в града за своя сметка.

„За паметниците от местно значение в най-крайните случаи ще се възползваме от възможностите, които ни дава закона да финансираме възстановяване на такива сгради срещу ипотека. Разговарях с ръководството на Общинска банка да се разработи специална програма за тези случаи“, каза Фандъкова./24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук