Банов и Чобанов вярват, че „Царските конюшни“ са запалени умишлено

0
3110

Има основания да смятаме, че „Царските конюшни“ за запалени умишлено, прокуратурата ще си каже думата, но почти е ясно, че пожарът не е случаен, коментира министърът на културата Боил Банов на пресконференция със зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Банов се надява ремонтните работи да започнат в средата на август, като щетите са главно по покрива, а дограмите са запазени. Той обяви, че в най-скоро време сградите ще бъдат обявени за паметник на културата. „Процедурата е да влезе на СЕСОНКЦ и да дадем предварителен статут, но моето притеснение е, че ще влезе в съда заради неуточнената собственост“, посочи още министърът.

„До момента сме открили седем собственика на „Царските конюшни“. Сега ще демонстрираме силата на закона. Това го говоря, за да спрат по този инфантилен начин да рушат културното наследство на тази държава. Въпреки това продължават всякакви опити“, обясни той.

„Не може да има кордон от полицаи на всеки имот, но гарантирам, че този обект е в охранителен режим. Този път наистина съм бесен и затова съм толкова емоционален. Направо е отвратително. Всичко ще бъде възстановено в първоначалния му вид и никой не може да разчита, че така ще си отвори възможност за друга употреба на терена и за далавера“, допълни министърът.

Сградата към момента има 7 собственици, а идеята е долната част от сградата да стане музей и там да бъдат показани 20 каляски, които се пазят в Музея за история на София, коментира зам.-кметът Чобанов.

Пострадала е една от най-ценните и най-знаковите части на комплекса и едва ли е случаен този инцидент, смята той.

Чобанов отрича да е искал оставката на министъра, а Банов коментира, че и двамата са емоционални.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук