Бареков с устен въпрос към ЕК за спиране на „Северен поток 2“

0
582

Евродепутатът и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков представи предложение за въпрос към Европейската комисия с искане за устен отговор и дебат на тема: „Влиянието на „Северен поток 2“ на газовия пазар в Централна и Източна Европа. Бареков е съавтор на въпроса, който ще бъде отправен към Комисията от името на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент.„С колегите от полската и британската делегация повдигаме пред ЕК въпроса за целесъобразността на строежа на т.нар. „Северен поток 2“, съобщи Бареков по време на заседание на групата на ЕКР.

Пред колегите си от групата той подчерта двата аспекта, които трябва да бъдат отбелязани.

„Първият е свързан със ситуацията в Украйна. Ние си даваме сметка, че построяването на такъв газов коридор би намалило транзитните количества газ през Украйна и би повишило зависимостта на Европа от руска газ. Същевременно това не би допринесло по никакъв начин за независимостта на Украйна от руските газови доставки, както и от руската агресия, на която бяхме свидетели миналата година“, посочи Бареков.

„Вторият аспект е за изключителната газова зависимост на България и други югоизточни европейски държави от руски газ“, подчерта българският евродепутат.

„Като че ли ЕК предлага и работи с двоен стандарт.

От една страна беше спрян проектът „Южен поток“ и според мен абсолютно правилно – най-вече заради корупция, но пък се дава приоритет на „Северен поток“, без да има яснота от къде България и други европейски държави, включително Румъния и Словения, ще имат възможност да си набавят неруски газ.

Знаете, че България на 99% почти е зависима от руските газови доставки“, обясни Бареков.

Пред евродепутатите от ЕКР той заяви, че би искал с този въпрос пред ЕК да се даде старт и на дискусията за довършването на т.нар. Южни газови коридори, „които би трябвало да докарват в Европа газ от Азербайджан, Туркменистан, може би от Иран и дали те няма да последват съдбата на вече погребания проект „Набуко“.

„Това е много важна тема както за страните от Югоизточна Европа, така и за целия Европейски съюз“, каза от своя страна председателстващият заседанието на ЕКР Джефри Ван Орден. Той приветства инициативата, а въпросът бе подкрепен с пълно единодушие от цялата група без възражения.

По време на заседанието на ЕКР Бареков влезе в дискусия и с комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която гостува на групата.

В качеството си на член на Комисията по енергетика българският евродепутат попита комисаря дали в разследването на ЕК за злоупотреба с монополното положение на „Газпром“ ще бъде включен и казусът с българската фирма „Овергаз“, която е 50% собственост на „Газпром“.

„На Нова година еднолично „Газпром“ спря газа към фирмата „Овергаз“ и 200 хиляди български семейства щяха да останат без отопление и без ток при температури от минус 10 градуса“, информира Бареков.

Той изрази пред комисар Вестагер надеждата си за обективна позиция и обективно разследване от страна на Европейската комисия.

„Имаше оплакване, свързано с „Овергаз“. Положението е както го очертахте – имаше сериозни проблеми“, призна комисарят по конкуренцията. „Разбира се, моментално започнахме разследване по случая.

Ще има нови въпроси, нови разследвания по случая „Газпром“, съобщи тя.

„Гледаме много сериозно на въпроса на фона на оплакванията, които получихме. Така че ще разследваме казуса в спешен план“, увери го комисар Вестагер.

„Спрените газови доставки имат пагубно въздействие върху гражданите в държавите-членки, които могат да бъдат засегнати. Така че – да, определено ще разгледаме този случай“, бе категорична тя.

След гостуването си в ЕКР, комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер се срещна лично с българския евродепутат Николай Бареков, за да обменят мнения и да обсъдят темата за спрените доставки на газ в България.

В личен разговор между двамата Бареков увери комисар Вестагер, че ще помогне за разследването с още данни от България./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук