Баща опита да убеди съда в Кърджали: Турция е пред война, не пускайте бившата с детето ми там!

0
1319

Баща отказа детето му да бъде водено в чужбина от бившата му съпруга с мотив за „влошената геополитическа обстановка“, разказаха юристи. Кърджалиецът Н.Н. опита да убеди на две инстанции съда да не дава разрешение за издаване на паспорт на детето и правото на майка му да го води зад граница без негово писмено съгласие заради… предвоенното положение в Турция и множеството атентати, които се извършват ежедневно в южната ни съседка.
Желанието на майката Ф.Т. било да закара детето на гости при сестра си в Измир, заради което срещнала твърдия отпор на бившия си съпруг, съобщава rodopi24.com.

Магистратите обаче не взеха под внимание „геополитическия анализ” на бащата и дадоха съгласие малолетното лице да пътува зад граница ежегодно в продължение на три години, но в рамките на десет дни през август до страни-членки на Европейския съюз и Турция. За воаяжите зад граница пък майката няма да има нужда от разрешението на бащата.

„Твърденията на Н.Н., че в Република Турция била влошена политико-икономическата обстановка, че имало опасност ищцата заедно детето да останат там, както и че се притеснявал от влошената геополитическа обстановка, са несъстоятелни. Именно поради възможността детето да бъде отведено в място на размирици или място, в което временно не е препоръчително пътуване или да бъде предприето друго рисково пътуване, съдът не може да разреши на ненавършило пълнолетие дете неограничено да пътува в чужбина без съгласието на единия родител.

В случая, преценката на съда за разрешение за пътуване за период от 10 дни е съобразена с посочените цели на пътувания-екскурзия, почивка и гостуване до държави-членки на ЕС, в който членува Република България и до Република Турция-държава, с която страната ни граничи, има договори за правна помощ, за приятелство, добросъседство“, бе посочено в мотивите на съда./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук