БЕЗМЕРНА АЛЧНОСТ НА ГЪРБА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ: НЕК поиска поскъпване на тока!

0
1408

НЕК даде заявка за поскъпване на тока. Компанията е внесла предложение за нови цени от 1 юли  в енергийния регулатор.

Припомняме, че преди това трите ЕРП-та – ЧЕЗ, „Енерго-Про“ и ЕВН, също внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране искания за поскъпване на електроенергията. Най-сериозно увеличение – с 21%, е поискано от ЧЕЗ. Сега в заявлението си до КЕВР НЕК предлага добавката „задължение към обществото“, която влиза в крайната цена на тока за бита, да бъде увеличена от 36.83 на 47.41 лв. за мегаватчас. Комисията обяснява, че обсъжданията предстоят и още е прекалено рано да се правят прогнози за цените от 1 юли.

В края на 2015 г. НЕК е намалила загубата си до 220 млн. лв. – при минус 558 млн. лв. година по-рано. Компанията има огромни задължения, като основните й борчове са към фирми от БЕХ и към доставчици на ток.

След броени дни компанията майка БЕХ, ще подпише договора за осигуряването на нов заем в размер на 1.3 млрд. лева, с който НЕК трябва да погаси просрочените си задължения към двата американски теца „Марица-изток“ 1 и 3. Разплащането е условие двата ТЕЦ-а да свалят цените на тока. Лихвите по заема ще струват на НЕК 68 млн. лева годишно, става ясно от заявлението за нови цени, което НЕК е внесла в енергийния регулатор.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук