БЕЗОБРАЗИЕ! Парламентът гласува мигранти да вземат…

0
1526

Парламентът гласува мигранти да вземат минимум 1600 лева заплата!

Депутатите гласуваха на второ четене Закона за трудовата миграция. Според решенията, висококвалифицирани специалисти от държави извън Европейския съюз ще бъдат наемани с възнаграждение не по-ниско от две средни заплати за страната и по ускорена процедура.
Тъй като през 2015 г. средната заплата за страната е била 790 лв., това означава, че чуждите специалисти ще получават най-малко 1600 лв. у нас. МВР ще издава синя карта, която ще има дава възможност да пътуват свободно в ЕС заедно със семействата си.
Първоначалният вариант на проектозакона предвиждаше възнаграждението на чуждите специалисти да бъде не по-малко от 3 средни заплати, за да е по-атрактивно. От ГЕРБ обаче предложиха сумата да се намали, което бе искане и на работодателските организации.
С новите текстове се премахва изискването за т.нар. пазарен тест – проверка дали за поста няма подходящ български кандидат. Този тест в момента отнема 15 дни. Без промяна обаче остава процедурата по издаването на синята карта от МВР.
Всяка година министърът на труда ще утвърждава списък с професиите, за които ще може да се провежда ускореното наемане на чужденци от страни извън ЕС, предаде Стандарт. За тази година в списъка са включени 10 професии само от IT сектора.
Крайният срок за въвеждане на директивите е 21 май 2016 г.

www.bnews.bg/article/207035

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук