Безхаберието на Ненчев струва над 3 млн. лева на данъкоплатците! Вижте как армията пръска пари за призрачни имоти! Как този министър-посмешище още е на свобода?

0
1329

Над 3 млн. лв. е заделило от бюджета си за 2016 година МО за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци на имоти с отпаднала необходимост. Сумата е посочена в справка на ведомството, предоставена от военния министър Николай Ненчев на депутата от ГЕРБ Добромир Проданов, уточнява „Монитор”.

Боклукът гълта по-голямата част от средствата, тъй като таксата за него се плаща за всички пустеещи имоти, докато данъкът се начислява само за тези, които са със сменен статут – от публична на частна държавна собственост. Такава е била и тенденцията и през 2015 година, когато налогът за самите имоти е бил малко над 607 000 лв. Същевременно за такса битови отпадъци МО е платило близо 2,7 млн. лв., въпреки че на практика ненужните на ведомството пустеещи казарми не са генерирали никакъв боклук.

Припомняме, че военните имоти с отпаднала необходимост, от които МО планира да се отърве, са огромна финансова тежест за ведомството, което нито успява да ги продаде, нито да ги реализира за свои нужди. В резултат на това всяка година МО пръска крупни суми за тях, като само за охрана миналата година са платени близо 14 млн. лв.

От справката на Ненчев става ясно още, че през 2015 година за продажба са били подготвени 53 имота на МО, като за целта им е бил сменен статутът – от публична на частна държавна собственост. От извадените на тезгяха обаче само 18 са намерили купувачи, от които постъпили приходи от малко над 11,3 млн. лв. Още 702 000 лв. са били реализирани пък от продажба на 80 жилища и гаража с отпаднала необходимост. Това означава, че средната цена е била под 9 000 лв. за такъв имот, или поне на половина от пазарната стойност в районите, от които войската се е оттеглила. С предимство при покупката на апартаменти по принцип се ползват военнослужещите.

През 2015 година МО е предоставило безвъзмездно 10 свои имота на общини и още 9 на ведомства, пише още в справката на Ненчев. Други 13 пък са били отнети от министерството заради отпаднала необходимост или заради ползване не по предназначение.

Междувременно от отчета на МО за изпълнението на военния бюджет за 2015 година стана ясно, че за армията са похарчени близо 140 млн. лв. отгоре и така сумата е достигнала 1,116 млрд. лв. 50 млн. лв. от допълнителните средства са отишли за погасяване на задължения на ВМА към здравната каса. С 2 млн. лв. повече пък са били зарадвани разведките./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук