Без заря на Великден, само с камбанен звън

0
1020

Без заря на Великден ще посрещнат богомолците Възкресение Христово, съобщиха от Синодалната палата. Миналата година за пръв и последен път, към момента, бяха изстреляни фойерверки над храм-паметника „Св. Александър Невски” по поръчка на архимандрит Диониий, което впоследствие му струваше отстраняване от поста председател на храм-паметника и едно от обвиненията, послужили за църковно дело срещу него, което предстои.

Тази година на Възкресение Христово, както е обичаят, ще бият само църковните камбани, а патриарх Неофит ще излезе от храма точно в 00.00 часа и от сцена на площада ще поздрави присъстващите с празника.

Празничното богослужение на Велика събота (15 април) в храм-паметника „Св Ал. Невски” ще бъде отслужена от патриарх Неофит и храмовото духовенство. Очаква се на нея да присъства и президентът Румен Радев. То ще започне в 23.30 часа. Към 23.45 ч. Се очаква да бъде донесен Благодатния огън, който няколко часа по-рано ще пристигне от Божи Гроб в Йерусалим. По сценарий, след като предадат огъня на патриарха пръв от него е запали свещта си президентът Радев.

Точно в полунощ Светейшият Патриарх ще поздрави с „Христос воскресе” изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедрала. Ще прозвучи евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!” при тържественото биене на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ, след което той ще отслужи празничната литургия за Възкресение Христово.

В неделя (16 април), литургията за празника, наричана Второ възкресение също ще бъде отслужена от патриарх Неофит, но в храма „Св. Неделя“ от 11.00 часа./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук