Без корупция в ДАИ, ако взимат процент от глобите като НАП

0
5314
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес"

„Трябва да говорим за превенцията как да не стигаме до такива случаи и какви са предпоставките, за да има толкова дребна корупция в тази администрация. Неколкократно съм казвал, че докато тази агенция няма характера и принципа на работата на НАП, няма как да работи ефективно и корупцията да престане“, коментира пред НоваТВ Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на превозвачите.

Във връзка с ДАИ, той коментира, че на фона на хванатия преди години шеф на ДАИ, кметът Иванчева е като пионерче. „В момента, в който НАП направиха така, че служителите получават процент от наложените глоби, корупцията моментално изчезна. Хората имат мотивация и нямат нуждата да търсят други методи за получаване на допълнително средства“, допълни Лалов.

„В Благоевград стават често такива неща, проблемът седи отдавна, някой пази тези хора“, обясни пред БТВ Йонко Иванов, председател на Съюза по автомото подготовка. Служителите в ДАИ работят с много ниски заплати, ръководството не прави нищо, за да ги обезпечи, има „нещо сбъркано и нещата трябва да се анализират“, коментира бившият шеф на ДАИ-София Кънчо Димитров.

„Тоест те работят при едни много ниски заплати. Това е предпоставка, която поражда корупция. Да, всеки е виновен за това, което е направил, но за да са така масово нещата, трябва да търсим там причината. Хора, които са били арестувани, биват възстановявани на работа и реабилитирани. Не може хора с повдигнати обвинения да ти работят. Какъв е моралът, какъв пример даваме“, допълни Димитров.

Миналата година служителите с излъгани, че ще им бъдат вдигнати заплатите с 30 %, „един началник на отдел не си назначава хората“ и трябва да работи с тях без да ги познава, добави бившият шеф на ДАИ-София.

„И прожекторите се палнаха – виждаме, че някой „свети като елха“, други ги извеждат масово. Знаете ли какво ще стане, аз знам – ще ги натиснат да започнат да се топят един друг и ако някой проговори малко повече, все някой трябва да опере пешкира в цялата тази история. И след една седмица ще ги пуснат отново“, обясни Иванов.

„Аз съм близко до мисълта, че и министърът, и зам.-министърът са в течение на всичко това, което става, и то става с тяхното желание да се спрат тези корупционни практики, иначе би било немислимо някой да пипа в тяхната служба“, коментира председателят на Съюза по автомото подготовка.

Вчера, главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че е доволен от акцията в ДАИ-Благоевград.

Допълни, че от доста време се е работело за подкупните служители.

Темата с ДАИ коментираха пред БНТ и бившият директор на КАТ Алекси Стратиев и автоинструкторът Красимир Георгиев. „Това вече не е новина, тъй като на определен период се случва, било тези, които контролират на пътя, било кандидат водачите, било прегледите. Дейността е такава, че е свързана веднъж с много глоби и втори път с безкрайно много детайли от изискванията, които се налагат, както и контролът от тези, които контролират.Отгоре-надолу пирамидата трябва да работи ефективно“, обясни Стратиев.

„Така е направена нормативната уредба, там е заложен този момент. Ако на мен ми дават 400-500, нека да са 600 лв…и съм се прибрал вкъщи, дошъл е ЧЕЗ и ми е откачил тока, защото не съм го платил, на другия ден такива нарушения ще ви намеря, че да си изкарам парите, за да си платя тока“, допълни Георгиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук