Без таван на пенсиите, настоява Инициативен комитет

0
7746

Премахване на тавана на пенсиите и приемане на Закон за възрастното население поискаха граждански организации. На пресконференция в БТА Инициативен комитет предложи отмяна на въпросния параграф, касаещ тавана на пенсиите в Кодекса за социално осигуряване. Председателят на Инициативния комитет ген. майор Васил Върбанов представ предложението.

По време на пресконференцията стана ясно още, че 52% от българските пенсионери живеят в пълна бедност. 450 хиляди пенсионери живеят със 164 евро на месец, 854 хиляди пенсионери със 102 евро на месец, 600 хиляди пенсионери са на прага на бедността.

Над 2 млн. пенсионери са със средна пенсия от 321 лв. – сумата, която представлява прагът на бедността.

Ген. Върбанов коментира, че разочарование у пенсионерите буди липсата на политики и идеи, заложени в средносрочната бюджетна прогноза. Една част от мерките той определи като козметични и далеч от решенията за устойчиво и чувствително нарастване на пенсиите.

По думите му някои от взетите решения от правителството на Борисов 3 се възприемат като дискриминационни. Такова е решението за великденските добавки за пенсионерите.

Таванът на пенсиите той определи като ограничение, което засяга граждани, чиято трудова дейност е била съпроводена с голямо психическо и физическо натоварване и риск за техния живот – миньори, летци, служители от ръководство въздушно движение, моряци, енергетици, химици, служители от службите за сигурност.

Инициативният комитет е подготвил петиция и организира подписка в цялата страна. Подписалите се са над 5000 пенсионери.

Подписката е символична и показва, че в нея участват граждани от различни възрасти и професии, които имат право на глас„, заяви ген. Върбанов.

Подкрепа за декларацията с исканията за отпадане на тавана на пенсиите са заявили 19 граждански организации с нестопанска цел.

В декларацията се настоява от 1 юли 2019 г. да се индексират пенсиите за осигурителен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на средния осигурителен доход за предходната календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за предходните две години.

Инициативният комитет иска още минималната пенсия за 2019 г. от 1 януари 2019 г. да възлиза на 55% от минималната работна заплата, установена за същата година.

Относно пенсиите за инвалидност, трудова злополука настояването е да се актуализират и да са обвързани със социалната пенсия за старост.

В декларацията, освен отпадане на тавана на пенсиите се иска и приемането на Закон за възрастните хора, които съставляват над 30% от населението на страната.

Декларацията и подписката са внесени в Народното събрание, Министерския съвет, Президентството и Институцията на омбудсмана.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук