Библиотекарка разнася книги с колело

0
1334

Библиотекарката отново се качва на колело

Иво АНГЕЛОВ,БГДНЕС

Библиотекарката Христина е достойна българка!

Жителката на старозагорското село Дълбоки се качи на колело, за да разнася книги на възрастни и трудноподвижни хора, които искат да четат, но нямат физическа възможност да стигнат до библиотеката.

„Едва от март месец работя в селската библиотека и реших да избягам от апатията, която е обхванала много хора в селото. Разбрах, че преди години са били разнасяни книги в селото – пеша и с колело, и реших да възродя тази благородна традиция. Вече съм разлепила обявите за разнос из населеното място и хората приемат много добре идеята“, разказа пред „България Днес“ Христина Янкова.

Добрата жена разкри, че в библиотеката в старозагорското село има над 21 000 книги, което е един изключително богат фонд. „За съжаление нямаме много млади хора. Населението е предимно застаряващо, но радващото е, че възрастните хора са запазили страстта си към четенето. Похвално е, че имам читателки на 79 и 80 години, които някак си събират сили, за да дойдат лично. Това обаче им коства много усилия, тъй като библиотеката се намира на втория етаж. Има много хора, които нямат възможност да дойдат, и именно заради тях ще обикалям с колело и ще им раздавам книги“, сподели Янкова.

Янкова бързо научила улиците на с. Дълбоки

Велобиблиотекарката призна, че не е карала велосипед в продължение на около 20 години, но нестандартната й идея я принудила отново да завърти педалите. Сподели, че се справя доста добре и бързо е научила улиците в селото, така че не й отнема много време да се ориентира.

Янкова разказа, че при идването си в Дълбоки е усетила, че за местните хора времето е било спряло и не са проявявали никакви инициативи. Това я амбицирало още повече да измисли нови неща, с които да раздвижи всекидневието в старозагорското село. Библиотекарката е активен участник и в мероприятията на местното читалище, където млади и възрастни се събирали да танцуват и така допълнително си създавали настроение.

Възрастните жители на Дълбоки са приели изключително радушно идеята на Янкова, тъй като вече няма нужда да напускат къщите си, за да получат любимите си книги за четене.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук