Бившият премиер Герджиков с безпрецедентен жест – отказа се от привилегиите си: Нямам нужда от НСО, защото никой не е заплашвал да ме очисти!

0
1422

„Не за първи път се отказвам от охраната, от служебната кола и други привилегии, които ми се полагат. 2005 година когато слязох от председателското място на Народното събрание постъпих по абсолютно същия начин. Сега имам правото да се откажа, докато бях служебен премиер нямах това право”. Това заяви ексклузивно за ПИК проф. Огнян Герджиков по повод отказването му от охрана и служебен автомобил, което му се полага за една година напред.

Той допълни, че не смята за редно да ползва тези привилегии, след като не вижда заплаха за живота си. „Нямам спомен някой да се е заканвал, че ще ме очисти. Аз имам личен автомобил, който шофирам с удоволствие. Не виждам защо трябва да имам шофьор и служебен автомобил. За какво трябва да ме пазят, при положение, че нищо не ме заплашва?”, заяви още Герджиков.

Бившият премиер допълни, че смята постъпката си за нормална и човешка. Припомняме, че проф. Герджиков слезе от служебния автомобил още когато стана ясно, че Бойко Борисов ще състави правителство и реално остават броени часове докато стане официално факт напускането му на Министерски съвет.

По повод Деня на Европа Герджиков заяви, че това е огромен шанс за България и е важно, че преди 10 години сме станали пълноправен член на ЕС.

„Като се видят всички изследвания, които се провеждат, виждаме, че страните, които са извън ЕС са след нас по икономическо развитие, стандарт и качество на живот. Не, че нашият стандарт е висок, има още много какво да се желае, но в сравнение със страните, които са извън Европейския съюз, ние стоим по-добре”.

Герджиков допълни още, че ако не сме направили преди повече от 10 години тази важна стъпка за членство, днес страната ни щеше да е в много по-тежко състояние. „Дали използваме пълноценно това което ни дава членството на ЕС е втори въпрос. Но така или иначе това е огромния шанс за България, който ние успяхме да реализираме с усилията на няколко правителства. Няма да спестя тук, че основна заслуга за това днес да сме част от ЕС имаше управлението на НДСВ, което свърши основната и най-голяма работа. Не, че преди това нямаше първи стъпки, не че и след това не се продължиха неща за пълноправно членство, но основният период беше 2001-2005 година”, допълни още проф. Герджиков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук