Бивш секретар на МВР: Главсекът не си е свършил работата, за награда става министър

0
3779

Престъпността е гигантска и тя засяга всеки един българин, заяви пред БНР бившият секретар на МВР Николай Радулов.

Според него реалната престъпност е поне три пъти по-голяма от официалните данни. „Главният секретар не си е свършил работата, а за награда го правят министър. Има няколко души, които отчетливо ги виждат и гражданите, и служителите, които са по-подходящи и за главен секретар, и за министър“, каза Радулов без да уточнява кои са те.

Относно слуховете за минало в охранителния бизнес на спрягания за вътрешен министър Младен Маринов, експертът коментира, че не е чул ясно отричане, нито доказателства, че подобни твърдения не са верни.

„Чувам даже от служители, че лично са го виждали да охранява този или онзи. Главният секретар, когато има нещо, което не е достатъчно ясно в биографията му, това води до последващи проблеми не само за него, но и за развитието и авторитета на МВР. В момента авторитетът е на много ниско ниво“, каза Радулов.

Той е песимист, че трансформацията на Маринов от главен секретар в министър ще помогне за повишаването на авторитета на вътрешното ведомство. Според него е абсурдно издигането на Младен Маринов за министър на вътрешните работи.

Проф. Радулов се мотивира, че не политическите отговорност или безотговорност са довели до тежката катастрофа, а конкретно неспазване на правила за строеж. Липсата на резултати от дейността на МВР да решава въпроси, свързани с пътната безопасност е допринесла за катастрофата.

По думите на бившия секретар на МВР е доста странно решението този, който е отговорен за практическото провеждане на всичко, което МВР трябва да гарантира, вместо да си отиде заедно с министъра, той да замени министъра. „Министърът и главният секретар са двете страни на една и съща монета“, каза Николай Радулов.

Припомняме, че трите министерски оставки – на регионалния министър Николай Нанков, на транспортния министър Ивайло Московски и на вътрешния министър Валентин Радев бяха поискани от премиера Борисов във връзка с трагичния инцидент с автобус край Своге, където загинаха 17 души, а много други бяха ранени.

От БСП поискаха изпълнителната власт да си тръгне. С коментар по темата излезе и държавният глава Румен Радев.

В Националната следствена служба бяха разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му.

Като свидетели бяха разпитани също министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук