Бил Гейтс за 17-и път е най-богатият в света

0
1047

Създателят на „Майкрософт“ забранява на децата си компютърни джаджи

 

Привлича и други милиардери да споделят част от парите си с нуждаещи се

 

Съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс отново е начело на класацията на списание „Форбс“ за най-богатите хора в света. Състоянието на 60-годишния Гейтс за 2016 г. се оценява на 75 млрд. долара, т.е. с 4,2 млрд. долара по-малко от 2015 г., когато също беше начело на списъка на най-големите богаташи в света. Всъщност компютърният спец и бизнесмен оглавява 17 пъти класацията на престижното американско списание „Форбс“ за последните 22 години. Възкачването му на върха е много престижно, защото той е надминал 1810 милиардери, колкото според „Форбс“ са общо супербогаташите в света.

 

Възходът на програмиста бизнесмен Бил Гейтс започва в далечната 1976 г., когато 21-годишният талантлив в математиката и компютрите Бил заедно с приятеля си от детинство Пол Алън основават знаменитата днес в целия свят компания „Майкрософт“. Тази транснационална компания за компютърни технологии вече десетилетия разработва софтуер, който се продава по целия свят. Бил Гейтс става милиардер на 31 години. Неговата биография е една забележителна история на успеха. Бил Гейтс е роден в Сиатъл на 28 октомври 1955 г. в зодиака Скорпион като син на влиятелен адвокат и учителка. Апетитът на Бил за знания бил толкова голям, че още като дете прочел всичките томове на „Световна енциклопедия“. Впечатлени от способностите на сина си, родителите му го записват в училище, където особено се набляга на математиката и на другите точни науки. Там той се запознава с Пол Алън, който му става приятел и партньор в създаването на „Майкрософт“. След завършване на средното си образование Бил Гейтс следва две години в Харвардския университет, но го напуска, за да се отдаде на творческа практическа дейност в областта на компютрите и създаването на световно известната днес компания „Майкрософт“. Сега обаче той е единственият незавършил студент, който през 2007 г. беше удостоен с титлата доктор на Харвардския университет, без дори да има бакалавърска степен.

 

През 1985 г. „Майкрософт“ пуска на пазара оперативната система Windows. Година по-късно следва и листване на компанията на борсата, като нейната капитализация вече надхвърля 620 млрд. долара.

 

Бил Гейтс открива жената на живота си в компанията. Там през 1987 г. той среща бъдещата си съпруга Мелинда. След седемгодишна връзка те си женят и им се раждат две дъщери и един син. След сватбата Мелинда напуска „Майкрософт“ и заедно със съпруга си създават благотворителната фондация „Бил Гейтс и Мелинда Гейтс“, чрез която досега са предоставили над 30 млрд. долара за различни благородни цели в здравеопазването, образоването, защита на околната среда и др.

 

На 48-годишна възраст, през 2008 г. Бил Гейтс внезапно прекратява дейността си като ръководител на корпорацията „Майкрософт“ и се посвещава главно на благотворителността. Той обаче не скъсва напълно с компанията. Остава председател на Съвета на директорите, но без изпълнителни пълномощия. Сега се занимава със специални проекти на компанията, в която е най-голям притежател на акции – държи 8,7% от „Майкрософт“. Извън компютърния бизнес Гейтс има инвестиции в няколко други компании, които търсят растителен заместител на яйцата, разработват нови видове безопасни презервативи и др.

 

Сред най-близките му приятели е друг милиардер – Уорън Бъфет. Той също участва в благотворителната компания, на която съпрузите даряват половината си богатство. Примерът им е последван от Пол Алън, Лари Елисън, Марк Зукърбърг и други американски милиардери. Мелинда и Бил не глезят децата си, дори им налагат ограничения. Изглежда парадоксално, но на родените през 1996 г., 1999 г. и 2002 г. наследници на Гейтс им е забранено да притежават iphone или iPod от Apple. Бил и Мелинда са заявявали, че нямат интерес да пазят парите за себе си или за техните деца. „Не смятам, че е добра идея да оставя парите на децата ми. Това няма да е добре нито за тях, нито за обществото“, убеден е Гейтс.

 

С Мелинда имат общи цели в живота

 

Малко са хората, които така грижливо пазят личния си живот като Бил Гейтс и семейството му. Затова и в медийното пространство вървят много слухове и клюки. Съпругата му Мелинда Гейтс не е типична жена на милиардер. Като типична американка, тя напуска работа, за да се грижи за сина и двете дъщери, които вече са отраснали, но остава ревностен бизнес партньор на съпруга си. Връзката между тях е дълбока и силна, защото се основава на съвместната им работа и цели в живота. На въпрос защо й е да се занимава с борбата със спина и маларията в Африка и други световни проблеми, тя отговаря: „Хората няма да разберат желанието ти да вървиш из мръсните бордеи на бедняшките квартали“. Кипренето пред огледалото и смяната на облеклото за обед или вечеря не са й любими неща. Тя не вижда себе си като участник в бляскави светски коктейли и приеми, а в това да помага на милиони нуждаещи се по света и в САЩ. Мелинда знае какво е труд за оцеляване. Като ученичка тя е помагала през уикендите на родителите си да чистят чужди къщи, затова и до днес е съпричастна с проблемите на бедните. И сега, когато ходи на пазар, тя се съобразява с цените, въпреки че с милиардите си няма нужда да го прави.

 

Пази бележник на Леонардо да Винчи

 

Семейното имение на Бил и Мелинда в Медина, щата Вашингтон, оценено на 100 млн. долара, е „чудо на компютризацията“. Семейството, както и гостите му, контролират и използват всичко в имението с микрочип, с който се задействат осветлението, отоплението, озвучаването с музика и дори украсите по стените. Гейтс разполага с колекция от картини, както и с библиотека с невероятни книги, сред които личния бележник на Леонардо да Винчи, купен на аукцион през 1994 г. за 30,8 млн. долара. Бил и Мелинда притежават и други недвижимости в САЩ и в чужбина. Страст на милиардера от младежките му години, когато още не е бил богат, са бързите коли. Той е притежавал Porsche 930 Turbo, Mercedes, Jaguar XJ6, Carrera Cabriolet 964, Ferrari 348 и др. Дори като младеж е бил арестуван заради нарушения на правилата за движение. Бил притежава и самолет за 21 млн. долара. Хоби му е и тенисът. Най-богатият човек в света прекарва голяма част от времето си в семейното имение. Той има недвижимости не само в САЩ, а и в чужбина.

www.standartnews.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук